Ελπίδες για τους ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Τα αποτελέσματα της μελέτης INSIST που παρουσιάστηκε στο 20ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πνευμονολογίας, κατέδειξαν ότι η Ινδακατερόλη ήταν πιο αποτελεσματική στην βελτίωση της πνευμονολογικής λειτουργίας και στην μείωση δύσπνοιας, σε σύγκριση με παλαιότερες θεραπείες για την ΧΑΠ.

Η Δρ. Stephanie Korn, από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Μainz της Γερμανίας, δήλωσε ότι: «Οι ασθενείς με ΧΑΠ χρειάζονται θεραπείες με παρατεταμένη δράση, έτσι ώστε να ανακουφίζονται από την δύσπνοιά τους, και παράλληλα να έχουν καλύτερη έκβαση στην θεραπεία τους».

Η ΧΑΠ, είναι μία νόσος απειλητική για τη ζωή των ασθενών ενώ η εμφάνισή της σχετίζεται με το κάπνισμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλούν απόφραξη της ροής αέρα στους πνεύμονες.

Μέχρι σήμερα νομίζαμε ότι η ΧΑΠ απασχολεί μόνο την 3η ηλικία, αλλά σύμφωνα με την Καθ. Christine Jenkins, του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, «αυξάνονται ραγδαία τα περιστατικά ηλικίας κάτω των 65 ετών».

Προβλήματα στην ποιότητα της ζωής, ανέφερε ο Καθ. Ronald Dahl, του Πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας, και επεσήμανε ότι «οι ασθενείς με ΧΑΠ δύσκολα αποχωρίζονται τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, και στηρίζουν την θεραπεία τους κυρίως στην φαρμακευτική αγωγή».

Σύμφωνα μάλιστα με Έλληνες επιστήμονες, οι διαγνωσμένοι ασθενείς με ΧΑΠ, ξεπερνούν τις 600.000.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Marburg, Γερμανίας, κ. Claus Vogelmeier, ανέφερε ότι «οι θεραπείες για την ΧΑΠ στηρίζονται στην αποτελεσματική βρογχοδιαστολή. Όσο περισσότερες ώρες δρα ένα φάρμακο στη βρογχοδιαστολή, τόσο καλύτερο για τους ασθενείς».

Ο Καθ. Kenneth Chapman του Πανεπιστημίου του Τορόντο, παρουσίασε επίσης τα δεδομένα για ένα νέο σκεύασμα το Onbrez Breezhaler, (δραστική ουσία Ινδακατερόλη) το οποίο κυκλοφόρησε εντός του Σεπτεμβρίου σε 40 χώρες, όπως Ελβετία, Αυστραλία, Ινδία, Κορέα, Ινδονησία, και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης. Το ίδιο σκεύασμα αναμένεται να κυκλοφορήσει και στις ΗΠΑ στο τέλος του 2010.

Το Onbrez Breezhaler, αποτελεί τη νεότερη εξέλιξη στην αντιμετώπιση της ΧΑΠ καθώς πρόκειται για έναν μακράς διάρκειας β2 αγωνιστή που έρχεται να τοποθετηθεί στη βάση της θεραπείας της ΧΑΠ: τη μεγιστοποίηση της βρογχοδιαστολής.

Mε μία μόνο εισπνοή την ημέρα, το Onbrez Breezhaler, προσφέρει στους ασθενείς 24ωρη κάλυψη και ανακούφιση των συμπτωμάτων της δύσπνοιας, συμβάλλοντας  παράλληλα στην αντιμετώπιση της μη συμμόρφωσης στη θεραπεία.

Επιπλέον, λόγω του σχεδιασμού του μορίου της Ινδακατερόλης, το Onbrez Breezhaler χαρακτηρίζεται από ταχεία έναρξη βρογχοδιασταλτικής δράσης και αισθητή από τον ασθενή ανακούφιση εντός 5 λεπτών.

Κάθε συσκευασία συνοδεύεται από μία εισπνευστική συσκευή Breezhaler, κατάλληλη για χρήση από όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως βαρύτητας της νόσου. Το Breezhaler είναι απλό στη χρήση και επιτρέπει στον ασθενή να διαπιστώνει αν έχει λάβει σωστά τη δόση του φαρμάκου.

Η μελέτη INSIST, που παρουσιάστηκε στο ERS έδειξε ανωτερότητα της Ινδακατερόλης έναντι παλαιοτέρων θεραπειών,ενώ στοιχεία δείχνουν ότι η μείωσε την επείγουσα ιατρική παρέμβαση (rescue medication), των ασθενών.

Το Onbrez Breezhaler κυκλοφορεί στη χώρα μας από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ