Νέο ΟΧΙ στο λιγνίτη από το νομαρχιακό συμβούλιο

Την κάθετη αντίθεσή τους στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του λιγνίτη που βρίσκονται στην επαρχία Ελασσόνας εξέφρασαν χθες τα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου Λάρισας κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που έφεραν οι σύμβουλοι της ΝΕΑΣ.

Μετά από διεξοδική συζήτηση το σώμα κατέληξε σε δύο ψηφίσματα εκ των οποίων το ένα έφερε προς ψήφιση η ΝΕΑΣ και το οποίο απορρίφθηκε και το άλλο οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας με τη σύμφωνη γνώμη και της Συμφωνίας Ευθύνης που τελικά εγκρίθηκε από το σώμα.

Προηγουμένως υπέρ του ψηφίσματος της ΝΕΑΣ τάχθηκε και η σύμβουλος της Αφύλακτης Διάβασης κ. Ελ. Αναστασοπούλου.

Τελικά το ψήφισμα που ενέκρινε το συμβούλιο αναφέρει τα εξής:

«Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας, κατά πλειοψηφία αποφάσισε τα ακόλουθα:

Επιβεβαιώνει την πάγια και κατηγορηματική  θέση του κατά της εκμετάλλευσης του λιγνίτη στην επαρχία Ελασσόνας, θεωρώντας ότι η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί με υποβάθμιση της περιοχής με πολύ αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον τη δημόσια υγεία, και την ανάπτυξη της.

Επαναλαμβάνει ότι το μέλλον της επαρχίας Ελασσόνας,  που είναι αυτό της πράσινης ανάπτυξης, του ήπιου τουρισμού και της ανάπτυξης βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, δεν εξυπηρετείται από την εκμετάλλευση του λιγνίτη.

Κάθε σκέψη για εκμετάλλευση του λιγνιτικού πεδίου βρίσκει το Νομαρχιακό Συμβούλιο και όλους τους φορείς του Νομού αντίθετους και αποτελεί “casus belli” για το Ν. Λάρισας και τους κατοίκους του».

ΓΕΦΥΡΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Εν τω μεταξύ η κ. Αναστασοπούλου έφερε προς συζήτηση στο νομαρχιακό το θέμα των ζημιών στη νέα εργολαβία στη γέφυρα του Τιταρήσιου επισημαίνοντας ότι «με τη πρώτη βροχή τις πέτρες που τοποθετήθηκαν μαζί και τις 200.000 τις «πήρε το ποτάμι» γεγονός που δείχνει την προχειρότητα του έργου αλλά και τις ευθύνες τόσο των τεχνικών υπηρεσιών που μελέτησαν το έργο, του εργολάβου που το κατασκεύασε αλλά και τη συνυπευθυνότητα της ΝΑ που το ενέκρινε».

Η κ. Αναστασοπούλου τόνισε ότι από τις 7 Ιουλίου έκανα αίτηση στην τεχνική υπηρεσία της Νομαρχίας για να της δοθούν τα στοιχεία του έργου και ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση.

Στην κ. Αναστασοπούλου απάντησε η αντινομάρχης κ. Ρ. Καραλαριώτου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα λάθος από την πλευρά του εργολάβου και ότι το έργο καλώς έγινε, μόνο που η ορμή των νερών ήταν τέτοια που παρέσυρε τις πέτρες.

Επιπλέον τόνισε ότι ο εργολάβος θα αποκαταστήσει τη ζημιά ενώ συντάσσεται και μελέτη για την τσιμεντόστρωση του έργου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ