Σφίγγει ο κλοιός για όσους παρακρατούν το ΦΠΑ

Κάθειρξη ως 10 χρόνια για οφειλές πάνω από €75.000 και εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων με διαδικασίες-«εξπρές», προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση. Με ποινή φυλάκισης απειλούνται και όσοι δεν αποδίδουν ΦΠΑ και άλλους παρακρατούμενους φόρους από 1 ευρώ έως 3.000 ευρώ

Στο ίδιο νομοσχέδιο επήλθαν σημαντικές αλλαγές στον ελάχιστο φόρο που θα κληθούν να καταβάλουν για την περαίωση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αμετάβλητα παρέμειναν τα ποσά για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ειδικότερα, όσοι τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας και είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πληρώσουν ελάχιστο φόρο 500 ευρώ αντί για 700 ευρώ που θα κληθούν να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Για όσους τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας το ελάχιστο ποσό ανέρχεται σε 700 ευρώ για τις επιχειρήσεις και 1.000 για τους επαγγελματίες.

Για τις εταιρείες που τηρούν βιβλία Α΄ κατηγορίας θα εφαρμοστεί κατώτερος ελάχιστος φόρος 300 ευρώ. Επίσης, μειώθηκε στο 1% ο συντελεστής βάσει του οποίου θα υπολογιστεί ο φόρος της περαίωσης για κάθε είδους πρακτορεία τουρισμού και ταξιδιών.

Πάντως, η προθεσμία παραγραφής που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2010, ημερομηνία κατά την οποία παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων, τελών και εισφορών, παρατείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Με αυτή την παράταση ουσιαστικά δεν θα παραγραφούν στο τέλος του έτους οι φορολογικές υποθέσεις 2000-2004, εκτός και αν οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις ακολουθήσουν τη ρύθμιση της περαίωσης. Παράλληλα, μειώθηκε η προκαταβολή στο 20% από 25% και ο αριθμός των δόσεων για την πληρωμή του ποσού της περαίωσης διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

* Σε 8 δόσεις για φόρο ως 5.000. * Σε 12 δόσεις για φόρο από 10.000 ευρώ ως 15.000 ευρώ.

* Σε 18 δόσεις για φόρο από 15.001 ευρώ ως 20.000 ευρώ.

* Σε 24 δόσεις για φόρο από 20.001 ευρώ και άνω.

Η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι κάτω από 500 ευρώ ενώ όσοι αποφασίσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της περαίωσης τότε θα έχουν έκπτωση 10%.

Ακόμη, στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει η ασφυκτική προθεσμία της 12ης Νοεμβρίου που υπήρχε στο προσχέδιο για την καταβολή της πρώτης δόσης καθώς αυτή θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση ενώ στις εξαιρέσεις από την περαίωση παραμένουν οι εισηγμένες αλλά και οι φορολογούμενοι που με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου 2008 έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Για όσους έχουν κάνει αυτοπεραίωση ως το 2007 και δεν περιλαμβάνονται στο δείγμα ελέγχου θεωρούνται οριστικά περαιωμένες οι υποθέσεις και ουδέποτε θα ελεγχθούν αφού όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε διάταξη του νομοσχεδίου «αίρεται η υποχρέωση διαφύλαξης των βιβλίων και στοιχείων».

Ωστόσο εκείνοι που είχαν ενταχθεί στην αυτοπεραίωση το 2008-2009 για να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμότητες με την Εφορία θα πρέπει να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση πληρώνοντας φόρο τον μισό που προβλέπεται για τους υπόλοιπους επιτηδευματίες, δηλαδή θα καταβάλλουν για κάθε χρήση 350 ευρώ αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες και τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας και 250 ευρώ αν είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑonline

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ