Staedtler εναντίον Faber-Castell: μια πολύ παλιά αντιπαλότητα, που παραμένει ζωντανή

Ξεχάστε όσα γνωρίζετε για εταιρικές αντιπαλότητες. Apple εναντίον Microsoft,  GM εναντίον Ford, και Coca-cola εναντίον Pepsi. Δυο κατασκευαστές μολυβιών ανταγωνίζονταν πριν, οποιαδήποτε από τις παραπάνω εταιρείες, ποτέ υπάρξουν -ίσως και πριν την ύπαρξη των ΗΠΑ. Η τελευταία τους μονομαχία αφορά τα γενέθλιά τους. Η Staedtler Mars GmbH φέτος γιορτάζει τα 175 γενέθλιά της, ενώ του χρόνου η αντίπαλός της Faber-Castell AG κλείνει τα 250!

Όμως η Staedtler δεν το «βάζει κάτω», επειδή το 2012 θα γιορτάσει τα 350 χρόνια από τον πρώτο της πρόγονο. Επίσημα έγγραφα της Νυρεμβέργης από το 1662 αναφέρουν το όνομα του τεχνίτη Friedrich Staedtler, από τον οποίο κατάγεται η σημερινή εταιρεία.

«Είναι ένας ανταγωνισμός διαμέσου των αιώνων» λέει ο Axel Marx, διευθύνων σύμβουλος της Staedtler. Ο «πόλεμος των μολυβιών οδήγησε τις δύο εταιρείες στα δικαστήρια πριν 15 χρόνια. H διαμάχη αφορούσε τα γενέθλια: ποια ήταν αρχαιότερη.

Η κάθε μια εταιρεία παρουσίασε ιστορικά ορόσημα: ο  Friedrich Staedtler ήταν ο πρώτος δημιουργός ξύλινων μολυβιών που επίσημα αναφέρεται, και οι απόγονοί του ήταν αυτοί που λάνσαραν τα χρωματιστά μολύβια το 1834. Η Faber, το 1840, ήταν η πρώτη που «σφράγισε» τα υψηλής ποιότητας μολύβια, και το 1870 πιστοποιήθηκε ως μια από τις πρώτες μάρκες μολυβιών στην Αμερική.  

Πηγή: The Wall Street Journal

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ