ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΔΙΟΔΙΩΝ

diodiaΔεν θα ισχύσουν τελικά από την 1η Ιανουαρίου οι νέες τιμές των διοδίων στις εθνικές οδούς. Οπως δηλώνει στην «Καθημερινή» ο υπουργός Υποδομών, η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των παραχωρησιούχων να θέσουν σε ισχύ την εκπτωτική τους πολιτική στα διόδια, αλλά και την επίτευξη προόδου στο ζήτημα των παραδρόμων στην Αττική.

Πιθανότερο θεωρείται οι νέες τιμές στα διόδια να εφαρμοστούν από τον Φεβρουάριο.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υποδομών, με τις ανατιμολογήσεις των διοδίων η διαδρομή Αθήνα–Θεσσαλονίκη με Ι.Χ. αυτοκίνητο θα αυξηθεί από 23,35 ευρώ σε 29,30 ευρώ, ενώ η διαδρομή Αθήνα–Πάτρα θα κοστίζει από 6,30 ευρώ, 6,40 ευρώ.

Από πότε όμως θα ισχύσουν οι νέες τιμές; «Δεν θα γίνει καμία τροποποίηση των τιμών στα διόδια, είτε πρόκειται για αύξηση ή για μείωση, πριν το υπουργείο αποφασίσει οριστικά για μια σειρά από ζητήματα που μελετά», δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Ποια είναι τα ζητήματα αυτά; Να τεθεί σε ισχύ η πολιτική εκπτώσεων προς τους συχνούς χρήστες των δρόμων (μέσω ηλεκτρονικών πομποδεκτών) και να αντιμετωπιστούν κάποια από τα θέματα των παραδρόμων στην Αττική. Το ενδεχόμενο να λυθεί το πρόβλημα των παραδρόμων είναι μάλλον απίθανο, καθώς «λείπουν» ολόκληρα κομμάτια, και μάλιστα σε δύσκολα σημεία.

Υπάρχει πάντως και μία ακόμα υποχρέωση των παραχωρησιούχων σε σχέση με τα διόδια. Θα πρέπει άμεσα να «εναρμονίσουν» τα συστήματα ηλεκτρονικής πληρωμής διοδίων που χρησιμοποιούν, ώστε ο πολίτης να μπορεί να πληρώνει παντού με μία μόνο συσκευή (σήμερα «επικοινωνούν» μεταξύ τους τα συστήματα Αττικής Οδού, Γέφυρας Α.Ε., Ολυμπίας Οδού και Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου, αλλά με «χωλό» τρόπο, αφού ο οδηγός δεν μπορεί να «τροφοδοτήσει» με χρήματα τον πομποδέκτη του από οποιονδήποτε σταθμό διοδίων!). Η διαλειτουργικότητα των σταθμών διοδίων έπρεπε να ισχύει από 1.1.2013.

 

Του Γιωργου Λιαλιου, Καθημερινή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ