ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

βενιζΜια επικίνδυνη αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να απειλούν τον Πούτιν με κυρώσεις.

Και ενώ για τους Αμερικάνους ακόμη και η επιβολή κάποιων κυρώσεων μπορεί να είναι σχετικά ανέξοδη, για την Ευρώπη της κρίσης και ειδικά για την Ελλάδα, η επιβολή κυρώσεων και η επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία μάλλον θα είναι καταστροφική.

Οταν η ευρωπαϊκή οικονομία βασίζεται σε ένα μεγάλο μέρος στο ρωσικό φυσικό αέριο, και οι ευρωπαϊκές εξαγωγές έχουν σε μεγάλο βαθμό σαν προορισμό τη Ρωσία, είναι δύσκολο και συνάμα επικίνδυνο να μιλάς για κυρώσεις και για αποκλεισμούς.

Και αν για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ένας αποκλεισμός της Ρωσίας είναι επικίνδυνος, για τη χώρα μας θα είναι πραγματική καταστροφή.

Ηδη Ρώσοι προειδοποίησαν τον υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο, να σταματήσει τους λεονταρισμούς και τους εναγκαλισμούς με τους φασίστες της νέας ηγεσίας της Ουκρανίας, θυμίζοντάς του ότι υπάρχει και μια σημαντική έκπτωση στο φυσικό αέριο που είναι εύκολο να καταργηθεί.

Ευτυχώς δεν του είπαν ακόμη ότι θα κλείσουν τα σύνορα για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, που τα τελευταία χρόνια κατακλύζουν τη γιγάντια ρωσική αγορά εξασφαλίζοντας ένα σημαντικό έσοδο για τους Ελληνες αγρότες.

Αραγε μπορεί να αναλογιστεί ο κ. Βενιζέλος, αλλά και ο πρωθυπουργός της χώρας, τί  σημαίνει για την Ελλάδα το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα;

Ή μήπως δεν τους απασχολεί αυτό;

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ