ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ” ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

fasismos-kai-koinonikh-epanastashΟι Κομματικές Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ οργανώνουν την παρουσίαση του επίκαιρου βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», την Πέμπτη 13 Μάρτη στις 7μ.μ. στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το συγκεκριμένο έργο του Ρατζανί Πάλμε Ντατ μεταφράστηκε και  κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή», εκδίδεται πρώτη φορά στα ελληνικά. Η παρούσα έκδοση είναι αφιερωμένη στα 95 χρόνια του ΚΚΕ και αποτελεί μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας που θα αναπτυχθεί στην πορεία προς την επέτειο των 100 χρόνων του ΚΚΕ.

Ο συγγραφέας, Ρ. Π. Ντατ, υπήρξε στέλεχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς και  του ΚΚ Μεγάλης Βρετανίας. Το έργο του αυτό  εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1934 και αποτελεί ένα πολύτιμο ντοκουμέντο του κομμουνιστικού κινήματος.

Σε ανακοίνωση των διοργανωτών της εκδήλωσης αναφέρονται τα εξής:

“Το ιδιαίτερα σύγχρονο μήνυμα του οφείλεται στο ότι συμβάλλει να αντλήσουμε συμπεράσματα,  για το σήμερα, που βλέπουμε ότι το φαινόμενο του φασισμού  «βγαίνει στο προσκήνιο», όποτε είναι αναγκαίο για το καπιταλιστικό σύστημα. Ένα ακόμη – ανάμεσα στα πολλά ιστορικά παραδείγματα- αποτελεί η δράση  φασιστικών κομμάτων, ομάδων στα εξελισσόμενα γεγονότα Ουκρανία.

Καλούμε καθένα και καθεμιά που χτυπά η  βάρβαρη καπιταλιστική κρίση, καθένα και καθεμιά που στην πλάτη του δοκιμάζονται και θα δοκιμαστούν τα διάφορα μείγματα διαχείρισης της, για να ανακάμψει το κεφάλαιο, να συμμετάσχει στην εκδήλωση που οργανώνει το ΚΚΕ στη Λάρισα. θέλουμε να του πούμε ότι ο προβληματισμός, η αγανάκτηση, ο φόβος του , είναι δυνατό να πυροδοτήσουν φλόγα  αντεπίθεσης,  όταν μπολιάζονται με την ιστορική γνώση και πείρα, όταν συναντιούνται στον σύγχρονο ταξικό αγώνα που θα μπλοκάρει μέτρα, που  θα ανατρέψει αυτό το σύστημα και τα γεννήματά του, όπως ο φασισμός.

Καλούμε κάθε νέο και νέα που αναρωτιέται τι είδους ζωή είναι αυτή που ζει, που δεν αποδέχεται το μίζερο μέλλον που του ετοιμάζει το…αναμορφωμένο πολιτικό προσωπικό, να πάρει μέρος στην συζήτηση του βιβλίου «φασισμός και κοινωνική επανάσταση». Για να συναντηθεί με την ιστορική αλήθεια, αυτή που του κρύβει το σχολείο της Ε.Ε., αφού η επίσημη κρατική πολιτική της είναι η «θεωρία των άκρων», η εξίσωση του ναζισμού με τον κομμουνισμό.  Τον καλούμε να αμφισβητήσει την κρατική  ιδεολογική χειραγώγηση που «απλόχερα» του προσφέρεται εκτός από τα ιδρύματα εκπαίδευσης, από ΜΜΕ και κάθε μηχανισμό στην υπηρεσία του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Να μάθει ότι η μόνη δύναμη που με το αίμα της τσάκισε το φασισμό ήταν η εργατική  εξουσία, η Σοβιετική ένωση, ο Κόκκινος Στρατός. Γιατί καθόλου δεν αξίζει να ξοδεύει τη δύναμη και τη ζωντάνια του, στα άνευρα, θολά, λεγόμενα «αντιφασιστικά μέτωπα», αλλά αξίζει κάθε κόπο και θυσία να συναντηθεί με την εργατική τάξη και το κίνημά της, να παλέψει μαζί της όχι μόνο ενάντια στο φασισμό και τις πολιτικές του εκφράσεις, αλλά μόνιμα σταθερά και αποφασιστικά ενάντια στο σύστημα που τον γεννά και τον αξιοποιεί κατά το δοκούν. Γιατί, όπως επισημαίνει και ο συγγραφέας:

Ο φασισμός κατάφερε να αυξήσει την ισχύ του και να δημιουργήσει τους ένοπλους σχηματισμούς του, μόνο διότι είχε προστασία και βοήθεια από τα πάνω, από την κρατική μηχανή, από την αστυνομία και το στρατό, το δικαστικό σώμα και τους ισχυρούς καπιταλιστές, έως ότου κατέλαβε τελικά την εξουσία». 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ