ΔΙΚΑΙΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΩΤΗ, ΤΣΙΑΠΛΕΣ

Dioti (Αντιγραφή)Με αφορμή το χθεσινό χαλάζι που έπληξε πολλές περιοχές του Δήμου Τυρνάβου, η περιφερειακή παράταξη «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία της ευημερίας, της αλληλεγγύης, της οικολογίας» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η πρωτοφανής σε διάρκεια και ένταση χαλαζόπτωση που “χτύπησε” χθες την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, των Δένδρων των Πλατανουλίων, του Δαμασίου και του Αμπελώνα, προκάλεσε σημαντικές ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας και της καρποδεσίας, ενώ κίνδυνο αντιμετωπίζουν και οι αροτραίες καλλιέργειες.

Οι εκτεταμένες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες φέρνουν για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο την ανάγκη για άμεση εκτίμηση και αποζημίωση των αγροτών, ως ελάχιστη ένδειξη αξιοπιστίας του κράτους και ανταπόκρισης στη στοιχειώδη προστασία της πρωτογενούς παραγωγής. Ήδη από τη συζήτηση του ν/σ για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, είχαμε επισημάνει το γεγονός ότι ενώ οι αγρότες καλούνται να προπληρώνουν έγκαιρα και ακριβά τις ασφαλιστικές εισφορές, οι εκτιμήσεις ζημιών και κατ’ επέκταση οι αποζημιώσεις καθυστερούν χαρακτηριστικά, κυρίως λόγω της υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ, ο οποίος αδυνατεί πλέον να διατηρήσει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα.

Πρέπει άμεσα η Πολιτεία και οι συναρμόδιοι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταγραφής και εξατομίκευσης των ζημιών, για να δοθούν το δυνατόν συντομότερο δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Τέλος, επειδή το φαινόμενο δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπά την περιοχή Τυρνάβου και μάλιστα την πλέον λάθος εποχή για τις τοπικές καλλιέργειες, εντείνει την ανάγκη της λήψης μόνιμων μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας».

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο του “Δρόμου Ανατροπής για τη Θεσσαλία” θα επισκεφτεί αύριο τις πληγείσες περιοχές.

Ο Τ, ΤΣΙΑΠΛΕΣ

τσιαπλ1Σε δήλωσή του ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές για τη χθεσινή χαλαζόπτωση αναφέρει τα εξής:

“Η πρόσφατη έντονη χαλαζόπτωση στην περιοχή Τυρνάβου, Πλατανουλίων, Αμπελώνα και ευρύτερα, προξένησε σημαντικές ζημιές δενδρώδεις καλλιέργειες που βρίσκονται σε φάση ανθοφορίας.

Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των φτωχών αγροτών της περιοχής, τη στιγμή που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της Ε.Ε και των ελληνικών κυβερνήσεων και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, καλεί την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ να προχωρήσουν σε γρήγορη διαδικασία δίκαιας εκτίμησης της ζημιάς που έγινε στις δενδροκαλλιέργειες αυτών των περιοχών και στην αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν από τον ΕΛΓΑ”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ