ΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΜΑΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΟΥΝ ΣΤΑ 24!!!

lΜια νέα μελέτη δείχνει ότι η γνωστική παρακμή αρχίζει νωρίτερα από ό, τι νομίζαμε. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Simon Fraser στον Καναδά, τα πράγματα αρχίζουν να …σκουραίνουν στην ηλικία των 24…

Έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από μελέτη 3.305 εθελοντών ηλικίας 16 ετών έως 44 ετών. Οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα παιχνίδι με καθημερινές καταστάσεις όπου δοκιμάζονται οι γνωστικές ικανότητες μας: από τη συγκέντρωσή μας, την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε επιτυχώς σε πολλαπλές εργασίες, μέχρι  την μετατόπιση της προσοχής μας από τα άμεσα στα μακροπρόθεσμα ζητήματα.

Το παιχνίδι κατέγραψε τις κινήσεις των παικτών, και οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ταχύτητα με την οποία οι εθελοντές έπαιρναν αποφάσεις, και άλλαζαν μεταξύ των καθηκόντων, μειωνόταν με την ηλικία.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει σταδιακή επιδείνωση των γνωστικών δεξιοτήτων με την πάροδο του χρόνου.  Όμως στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One, η επιδείνωση, έστω και μικρή, εντοπίστηκε για πρώτη φορά μεταξύ των 24χρονων. Στην πραγματικότητα, για κάθε 15 χρόνια μετά την ηλικία των 24 ετών, η γνωστική ταχύτητα μειώνεται κατά 15% περίπου. Η επιδείνωση υπήρχε ακόμη και μεταξύ εκείνων με την μεγαλύτερη ικανότητα να παίζουν το παιχνίδι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα παίρνουν την κατηφόρα μετά τα 20. Καθώς η γνωστική ταχύτητα επιβραδύνεται, ο εγκέφαλος βρίσκει άλλους τρόπους για να καλύπτει τις ελλείψεις του: στηρίζεται στην εμπειρία για να προβλέψει με ακρίβεια κάποιες επερχόμενες καταστάσεις, και είναι σε θέση να ξεφορτώνεται τις άσχετες πληροφορίες από όσες συνολικά δέχεται, ώστε να φτάνει γρηγορότερα στην ουσία των πραγμάτων.

Νιώθετε καλύτερα τώρα;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ