ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Βαγγέλης Παλούκας, γεωπόνος-εκπαιδευτικός,αιρετός μέλος ΑΠΥΣΔΕ,
π.Πρόεδρος του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτ.Υπαλλήλων Θεσσαλίας & Κ.Ελλάδας
Υποψήφιος δημοτικός Σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων»

???????????????????????????????Οι επερχόμενες  εκλογές για την Τ.Α., την Περιφέρεια και την Ευρωβουλή γίνονται σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο  κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Η πολιτική που ασκήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τα  σημερινά «συνεταιράκια» της κυβέρνησης( του ΠΑΣΟΚ & της ΝΔ ) αλλά ειδικότερα οι πολιτικές  των Μνημονίων,

έχουν δημιουργήσει αθεράπευτες πληγές  στο σώμα ολόκληρης  της Κοινωνίας. Η φτωχοποίηση και η ανθρωπιστική κρίση γίνεται όλο και πιο εμφανής και στην πόλη μας .Οι «αγορές» θα είναι κλειστές για αρκετά χρόνια ακόμη  για πολλές χιλιάδες συμπολιτών μας.

Είναι αλήθεια ότι  μεταφέρθηκαν  στην Τ.Α. ευθύνες και βάρη χωρίς τους απαραίτητους πόρους και τις  εγγυήσεις. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη μεταβίβαση ευθυνών της Εκπαίδευσης στην Τ.Α. ως ένα ενδιάμεσο στάδιο της απαξίωσης και διάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Παρά τις εντυπωσιακά ορολογίες που ακούμε κατά καιρούς περί «αποκέντρωσης» έχουν περιορίσει την Τ.Α. σε ρόλο επιστάτη. Οι πόροι  που διατίθενται για την Εκπαίδευση μειώθηκαν κατά 50 έως 60% για τη συντήρηση και για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Η Τ.Α. και η αναπόφευκτη οικονομική της αδυναμία μήπως  είναι η παγίδα για την παραπέρα συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου; Η κυβέρνηση  προφανώς έδωσε και  δίνει καθημερινά την δική της  απάντηση σε αυτό  .

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τ.Α.  χωρίς όμως μεταφορά των αντίστοιχων  οικονομικών πόρων έχει  σαν αποτέλεσμα οι Δήμοι κατά βάση  να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις πολύ μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική  ,οι  εφαρμοστικοί νόμοι  των Μνημονίων στο χώρο της εκπαίδευσης έρχονται  να  απορρυθμίσουν και  να διαλύσουν πλήρως τη Δημόσια εκπαίδευση. Πρέπει λοιπόν   η Τ.Α. και  η Δημοτική αρχή  να είναι μαχητική, διεκδικητική, συμμετοχική, οραματική. Να  αντιπαλεύει  και να είναι απέναντι σε όλες αυτές τις πολιτικές που διαλύουν τη Δημόσια Εκπαίδευση.

Η Τ.Α.   όμως  παρά  το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο που τις επιβάλλει η κεντρική εξουσία μπορεί να παρέμβει αποφασιστικά  ειδικά στη σημερινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, έχει χρέος να ξεπεράσει το  «ρόλο» της.

Μπορεί επίσης ακόμη  και με το  υπάρχον θεσμικό πλαίσιο  να παίξει σημαντικό ρόλο  σε θέματα παιδείας του λαού μας .

Η Δημόσια εκπαίδευση είναι  δικαίωμα κάθε πολίτη  αυτής της χώρας. Η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό  για όλους.

Θα ήθελα ενδεικτικά  να κάνω ορισμένες προτάσεις για θέματα εκπαίδευσης που αφορούν τη κάθε  Δημοτική αρχή, η οποία οφείλει:

να χειρίζεται με απόλυτη διαφάνεια τα οικονομικά ,για τις δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας  των σχολείων ,τα οποία θα πρέπει να είναι αναρτημένα σε ειδική ιστοσελίδα.

να αναβαθμίσει  τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας

να συντονίζει τις κοινωνικές υπηρεσίες, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ,για την καλύτερη  κοινωνική και ψυχολογική στήριξη των μαθητών και γονέων.

να αναμορφώσει τις σχολικές αυλές των σχολείων με πράσινο και  δέντρα που δημιουργούν προφανώς  καλύτερο περιβάλλον για τους μαθητές και βελτιώνουν το μικροκλίμα της γειτονιάς.

να πραγματοποιεί προγράμματα προληπτικής ιατρικής, εμβολιασμών για μαθητές που οι γονείς τους  είναι οικονομικά ανήμποροι ή ανασφάλιστοι σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς.

το σχολείο να γίνει κύτταρο  πολιτισμού  , περιβαλλοντικής αγωγής, αθλητισμού  της γειτονιάς ,με την αξιοποίηση και τη βοήθεια υπηρεσιών του δήμου.

να προβάλει με κάθε τρόπο στοιχεία της τοπικής ιστορίας στα σχολεία ειδικά σε θέματα Αντίστασης και Αντιφασιστικής δράσης.

να προσφέρει δεκατιανό για μαθητές οικονομικά ανήμπορους(υπάρχουν τρόποι να γίνει αυτό)

να στηρίζει με κάθε τρόπο δομές που υποστηρίζουν τους μαθητές σε μαθησιακό, διδακτικό επίπεδο.

να συνεργάζεται με όλα τα θεσμικά όργανα και τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας.

να έχει  υπό την ευθύνη της τη φύλαξη των σχολείων με τους σχολικούς φύλακες.

να υπερασπίζεται όλους τους   εργαζόμενους με όλα τα μέσα.

Η Δημοτική αρχή πρέπει να είναι μπροστάρης και να διεκδικεί  μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα  και όλους τους πολίτες της Λάρισας καλύτερη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση.

Υ.Γ. Ως αιρετός και εκπρόσωπος  του κλάδου στο ΑΠΥΣΔΕ Θεσσαλίας θα ήθελα να θέσω δημόσια  κάποια ερωτήματα στο  νυν Δήμαρχο της πόλης μας κύριο Τζανακούλη και υποψήφιο Δήμαρχο στις επόμενες εκλογές.

Κύριε Δήμαρχε ,προφανώς ως πρώτος πολίτης του Δήμου  μπορείτε όποτε εσείς ορίσετε να επισκέπτεστε τις σχολικές μονάδες του Δήμου. Επιβάλλονται  θα έλεγα τέτοιες επισκέψεις στα σχολεία  για να έχετε και προσωπική άποψη  για τα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν . Συνηθίζεται όμως από ότι γνωρίζω, ίσως κάνω και λάθος, να συμμετέχουν σε αυτές τις συναντήσεις είτε υπηρεσιακοί παράγοντες του συγκεκριμένου αντικειμένου ή ο πρόεδρος  ή μέλη της σχολικής επιτροπής ή ο αντίστοιχος Αντιδήμαρχος. Αντίθετα από το ρεπορτάζ διαβάσαμε με έκπληξη ότι σας συνόδευε γνωστός ηθοποιός σε δύο σχολεία της πόλης. Αλήθεια με ποια θεσμική ή άλλη ιδιότητα βρέθηκε ο συγκεκριμένος  ηθοποιός στους Συλλόγους  Διδασκόντων, στους Διευθυντές και ενώπιον των μαθητών; Αλήθεια τι παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό ή πολιτιστικό  σκοπό  και στόχο εξυπηρέτησε η συγκεκριμένη παρουσία;

Θα ήθελα μια απάντηση κύριε Δήμαρχε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ