ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΝΕΑ ΛΑΡΙΣΑ

Dimotiko panepistimioΤη δημιουργία Δημοτικού Ελεύθερου Πανεπιστημίου Λάρισας σχεδιάζει η δημοτική παράταξη Νέα Λάρισα, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής, τη διασύνδεση εκπαιδευτικών και πολιτισμικών δομών της Λάρισας, αλλά και τη δια βίου μάθηση και μόρφωση των Λαρισαίων δημοτών.

«Η δημιουργία Δημοτικού Ελεύθερου Πανεπιστημίου κρίνεται επιβεβλημένη από την ίδια την πραγματικότητα», επισημαίνει η Νέα Λάρισα.

“Η Λάρισα χρειάζεται συστηματική ενίσχυση και συγκρότηση της πολύ επίκαιρης τα τελευταία χρόνια «δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης». Δεν αρκεί η πόλη να περιορίζεται σε  ορισμένες  πρωτοβουλίες  εξωτερικών  φορέων,  οι  οποίες ασφαλώς  και  είναι  καλοδεχούμενες  και  θετικές,  αλλά  δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της πρόκλησης και τις ανάγκες για διαρκή μάθηση, επιμόρφωση και σπουδή.

Για τους λόγους αυτούς, ο σχεδιασμός και η δημιουργία Δημοτικού Ελεύθερου  Πανεπιστημίου κρίνεται επιβεβλημένος από την ίδια την πραγματικότητα,  δεδομένου ότι ένας τέτοιος φορέας θα σηματοδοτήσει την προώθηση της πόλης στην πρώτη γραμμή ως προς τις ακαδημαϊκές αναζητήσεις, αλλά και την προσφορά στους νέους επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και στο σύνολο των πολιτών που επιθυμούν να πλαισιώσουν το θεσμό”, αναφέρεται στην πρόταση που επεξεργάστηκαν οι : Χριστίνα Μητρούλα, φιλόλογος Ιστορικού-Αρχαιολογικού Msc Ειδικής Αγωγής, Μαρία Νούσια -Παγίτσα, αρχαιολόγος, Χριστίνα Ταζέ, τελ. φιλόλογος Ιστορίας-Διεθνολογίας, Δέσποινα Βασιλείου, φιλόλογος, Χρυσή Βασιλείου, φιλόλογος και Κυριάκος Κωστόπουλος, φιλόλογος, σε συνεργασία με τον υποψήφιο δήμαρχο Λαρισαίων Ντίνο Διαμάντο. Είναι μία πρόταση που τίθεται στην πνευματική ηγεσία της πόλης η οποία και καλείται να την στηρίξει διαμορφώνοντας την στο τελικό πλαίσιο.

Η δημιουργία του Δημοτικού Ελεύθερου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία πάντα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της χώρας, καθώς και με το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μπορεί να ικανοποιήσει εκπαιδευτικές ανάγκες και να υλοποιήσει ερευνητικά  προγράμματα και καινοτόμες πρωτοβουλίες με στόχο να σχεδιαστούν καινούρια γνωστικά αντικείμενα, τα οποία θα αναδείξουν την ταυτότητα και την ιστορία της πόλης.

Πρόκειται για μία ζωηρή πρόκληση και πρόσκληση για εκείνους που δεν περιορίζονται σε ρόλο διαχειριστή εκδηλώσεων και ομιλιών, αλλά γίνονται οι ίδιοι σχεδιαστές ενός συγκροτημένου συνόλου γνωστικών αντικειμένων που θα παράγονται από κορυφαία μέλη  της  πανεπιστημιακής κοινότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Δήμος Λαρισαίων μπορεί και πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να  συσταθεί και να λειτουργήσει «Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο».

Σκοπός αυτού του δημοτικού φορέα είναι να επιβεβαιώσει το πλουσιότατο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν του Δήμου Λαρισαίων, αλλά ταυτόχρονα να αναδείξει από κάθε άποψη την πόλη της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή.

Με έμφαση σε αντικείμενα πολιτισμικής (αρχαιολογίας, εικαστικών), πολιτιστικής (θεατρικών σπουδών) και ανθρωπιστικής κατεύθυνσης (γλωσσολογίας, ιστορίας, κοινωνικών σπουδών) μπορεί να αποτελέσει:

• Πυλώνα στην  εξωστρέφεια της Λάρισας και στην προσέλκυση σημαντικών πνευματικών ανθρώπων.

• Φορέα διασύνδεσης για την πραγματοποίηση «διασυνδεδεμένων  επιστημονικών προγραμμάτων» και «διασυνδεδεμένων προγραμμάτων εφαρμογής» με άλλους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της χώρας και όχι μόνο.

• Παράγοντα ενίσχυσης σημαντικών δομών της πόλης, όπως το Θεσσαλικό Θέατρο, τη Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.  Ι. Κατσίγρα, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο.

• Κινητήρια δύναμη ίδρυσης νέων δομών και θεσμών στην πόλη μας.

Το Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, μέσα στους γενικούς και ειδικούς στόχους του, περιλαμβάνει τη μόρφωση, την πληροφόρηση, την ενημέρωση, την πνευματική καλλιέργεια όλων των δημοτών.

Μέσα στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης επιθυμεί να προσφέρει σε όλους  έγκυρη γνώση, άρρηκτα συνδεδεμένη με βασικές σπουδές, με την αδιάκοπη κατάρτιση, την καλλιέργεια και αξιοποίηση ικανοτήτων, σύμφωνα πάντοτε και με τη βασική αρχή της δια βίου μάθησης, όπως άλλωστε το απαιτούν και το επιβάλλουν οι καιροί μας.

Ταυτόχρονα, και στο πλαίσιο της εφαρμοσμένης κατάρτισης, μπορεί να λειτουργήσει υπό την αιγίδα του πρότυπα εργαστήρια, των οποίων η θεματική αναφορά καλύπτει και άμεσες ανάγκες των δομών της πόλης.

Συγκεκριμένα, προτείνεται:

• η δημιουργία Εργαστηρίου Συντήρησης έργων τέχνης και χρονολόγησης, το οποίο σε συνεργασία με το αντίστοιχο ΑΤΕΙ θα κάνουν έρευνα και συντήρηση έργων τέχνης μεταξύ άλλων και της Δημοτικής πινακοθήκης της Λάρισας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η συντήρησή τους γίνεται κατόπιν αποστολής τους στην Αθήνα, κάτι που επιβαρύνει σημαντικά τον οικονομικό προϋπολογισμό του Δήμου.

  • η δημιουργία πρότυπου Κέντρου Αρχαιομετρίας, και, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, να χρησιμοποιούνται τα υπάρχοντα εξειδικευμένα μηχανήματα για την βιοχημεία και για μεθόδους χρονολόγησης, όπως και να οργανώνονται παράλληλες δραστηριότητες. Το Κέντρο αυτό θα μπορούσε μελλοντικά να συνεργαστεί με την Μαθηματική Εταιρία σε παράλληλες δράσεις.

Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται και η αξιοποίηση του Αρχαίου Θεάτρου στη Λάρισα. Με κύκλους διαλέξεων του Δημοτικού Ελεύθερου Πανεπιστημίου και ειδικά προγράμματα, μπορεί να αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης και ειδικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες και την επιστημονική κατάρτιση πολλών νέων της πόλης μας στον τομέα της πληροφορικής, θα μπορούσε μελλοντικά να ολοκληρωθεί ειδικό πρόγραμμα (εικονικής/ηλεκτρονικής) περιήγησης “virtual tour” στο Αρχαίο Θέατρο και σε άλλους χώρους αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στη Λάρισα και τις γύρω περιοχές.

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Λαρισαίων, με το υπό ίδρυση Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, ικανοποιεί πραγματικά ενδιαφέροντα των δημοτών, καλύπτει τις πνευματικές τους ανάγκες και παρέχει ουσιαστική διέξοδο στις γόνιμες ανησυχίες τους. Εξάλλου, τα θεμέλια έχουν ήδη τεθεί με το Δίκτυο των Πολιτιστικών δομών που λειτουργούν ήδη και άλλων που άμεσα θα λειτουργήσουν με κορωνίδα το Αρχαίο Θέατρο, καθώς και με την λειτουργία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) και με την οργάνωση και  λειτουργία της ιστορικής μεγάλης Δημόσιας Βιβλιοθήκης που ήδη διαθέτει πλούσια συλλογή βιβλίων, συγγραμμάτων και εντύπων ποικίλου περιεχομένου για κάθε φιλαναγνώστη δημότη.

Θα είναι δε και ένα ασφαλές «όχημα» για την ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών, αίτημα που έχει ήδη τεθεί στο παρελθόν από φορείς και σημαντικά πρόσωπα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ