ΠΑΡΚΕ ΣΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΓΙΑΣ, ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

???????????????????????????????Στη βελτίωση των κλειστών γυμναστηρίων Αγιάς, Ελασσόνας και Τυρνάβου προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του έργου «Βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων σε γυμναστήρια της Π.Ε. Λάρισας» προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους (ΣΑΕΠ017).

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Ο αθλητισμός για εμάς είναι κοινωνικό αγαθό που δίνει χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια. Ο αθλητισμός είναι παιδεία, φιλοσοφία και δημιουργεί συνεργασίες, ομαδικότητα, συλλογικότητα, ομοιογένεια και διαπλάθει ισχυρούς χαρακτήρες, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, την οποία περνά η χώρα μας. Με σχέδιο και προγραμματισμό ολοκληρώνουμε ημιτελή αθλητικά έργα σε όλη τη Θεσσαλία και βελτιώνουμε τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις, για να δώσουμε στους πολίτες μια διέξοδο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και για να προστατεύσουμε τους νέους μας από τις επικίνδυνες ατραπούς της ζωής. Μέσα από το νέο ΕΣΠΑ δρομολογούμε τη βελτίωση και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ πρόκειται να συνεργαστούμε με όλους τους συλλόγους και τα αθλητικά σωματεία για περισσότερες αθλητικές διοργανώσεις, καθώς και για δράσεις που αφορούν στην υγεία των αθλητών».

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου ήταν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, Ο διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας κ. Χρήστος Λυτροκάπης και ο ανάδοχος του έργου.

Στοιχεία για το έργο

Ο Δήμος Αγιάς, Ελασσόνας και Δήμος Τυρνάβου (Δ.Δ Αμπελώνα) διαθέτουν κλειστά γυμναστήρια, που κατασκευάστηκαν κατά την δεκαετία 1980-90 από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η λειτουργία των γυμναστήριων εξυπηρετεί όλα τα επίπεδα του αθλητισμού (ομαδικού, σχολικού, σωματειακού κλπ) και έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει, να ενδυναμώσει και να προάγει τον αθλητισμό στην ευρύτερη περιοχή. Οι Τοπικοί Σύλλογοι χρησιμοποιούν ευρέως τα κλειστά γυμναστήρια και διαθέτουν αθλήματα μπάσκετ, βόλεϊ, πάλης και μάλιστα σημειώνονται κατά καιρούς σημαντικές διακρίσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Τα κλειστά γυμναστήρια πέρα από τον καθαρά αθλητικό τους ρόλο, αποτελούν και μια σημαντική ανάπλαση στις περιοχές αυτές, αφού σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα γήπεδα έχουν αναπτυχθεί ως ολοκληρωμένα Αθλητικά Πάρκο και αποτελούν σπουδαίους αθλητικούς πόλους για τους κατοίκους των Δήμων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Το έργο αυτό αφορά στην αντικατάσταση του δαπέδου στα κλειστά γυμναστήρια με ξύλινο δάπεδο παρκέ. Η προτεινόμενη παρέμβαση θα συμβάλλει στην εξασφάλιση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, που πρέπει να διαθέτει ένα αθλητικό δάπεδο όπως ελαστικότητα, αναπήδηση μπάλας, αντοχή κλπ, καθώς και στην αισθητική του.

Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία κλειστών γυμναστήριων με μόνιμο ξύλινο δάπεδο, που σε συνδυασμό και με παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν με άλλη μελέτη,  θα δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές να αγωνίζονται σε ένα άνετο και ασφαλές χώρο.

 

Τεχνική περιγραφή εργασιών

 

Το ξύλινο μόνιμο δάπεδο – παρκέ είναι δάπεδο αγωνιστικών χώρων Κλειστών Γυμναστηρίων για αθλήματα που οι ειδικοί Κανονισμοί καθενός πολλές φορές απαιτούν, ή άλλοι λόγοι χρήσης ή λειτουργίας υπαγορεύουν την επιλογή του.

Πρόκειται για σύστημα κατασκευής (με κύριο υλικό το ξύλο) που, για να εξασφαλίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς για την αθλητική χρήση που προορίζεται, αποτελείται εν γένει από δύο διακεκριμένες στρώσεις – την υπόβαση και την τελική επίστρωση.  Πριν από την υπόβαση απαιτούνται οι εργασίες αποξήλωσης του υφιστάμενου δαπέδου, προστασίας της υγρασίας ενώ μετά την τελική επίστρωση απαιτούνται εργασίες γραμμογράφησης των γηπέδων.

Στην συνέχεια περιγράφεται ο τρόπος κατασκευής σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και τις προδιαγραφές των αγωνιστικών χώρων των κλειστών γυμναστηρίων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ