ΑΥΤΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ – ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΡΩΣΟΙ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ

338Τώρα, και αφού «ανατινάχθηκε στον αέρα» το αεροπλάνο των Μαλαισιανών αερογραμμών πάνω από την Ουκρανία, και 295 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, όπως οι Virgin, Transaero, Lufthansa και Turkish Ailines, ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τις πτήσεις πάνω από την εμπόλεμη ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας. Τώρα, επίσης,

ο  γενικός διευθυντής του Eurocontrol που ελέγχει όλες τις πτήσεις πολιτικής αεροπορίας στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι έχει κλείσει ο Ουκρανικός εναέριος χώρος.

Ανεξάρτητα από το αν το αεροπλάνο, σύμφωνα με το Ουκρανικό υπουργείο εσωτερικών καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους – αέρος τύπου BUK, που εκτοξεύτηκε από Ρώσους αυτονομιστές, ή -όπως οι Ρώσοι αυτονομιστές δηλώνουν- το αεροπλάνο κατέρριψαν οι Ουκρανοί, αφού οι ίδιοι δεν έχουν το εξοπλισμό για να καταρρίψουν ένα αεροσκάφος σε τόσο μεγάλο ύψος, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρουν όλες οι αεροπορικές εταιρίες, αλλά και οι κύριοι του Eurocontrol, που ενώ γνώριζαν την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, δεν πήραν κανένα μέτρο, και επέτρεπαν επιβατικά αεροπλάνα να πετούν πάνω από εμπόλεμη περιοχή!

Από ανθρώπους που πολεμούν μεταξύ τους, δεν περιμένει κανείς λογική σκέψη (αν την είχαν δεν θα είχαν εμπλακεί σε τέτοιου είδους αιματοχυσία).

Εκείνο όμως που σίγουρα περιμένουν όσοι πετούν πάνω από την Ευρώπη, είναι να μη κινδυνεύουν οι ζωές τους επειδή κάποιοι βάζουν το κέρδος πάνω από αυτές, ή (ας το δεχτούμε κι αυτό) βάζουν σε θέσεις κλειδιά ανθρώπους που δεν είναι ικανοί να αντιληφθούν τον κίνδυνο που παραμονεύει σε περιοχές, όπως η Ουκρανία, ώστε -έγκαιρα και όχι εκ των υστέρων- να απαγορεύουν τις πτήσεις εκεί.

Αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι και αυτοί πρέπει να λογοδοτήσουν σε όλο τον κόσμο για τις τόσες ψυχές που -εξαιτίας τους- τόσο άδικα χάθηκαν…

Ευαγγελία Ψαρρού

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ