Γ. ΧΑΑΝ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤην ικανοποίησή του για τη σωστή απορρόφηση των κονδυλίων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην προγραμματική περίοδο που ολοκληρώνεται εξέφρασε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο επίτροπος αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαάν, που βρίσκεται από το πρωί στη Λάρισα στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας στη Θεσσαλία.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο και απαντώντας σε ερώτηση του paidis.com δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τον τρόπο αξιοποίησης των κονδυλίων στη νέα προγραμματική περίοδο με δεδομένη την έλλειψη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Όπως ανέφερε ο κ. Χααν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν σήμερα πρόσβαση στα τραπεζικά κεφάλαια και αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το πρόγραμμα, αλλά παράλληλα υπογράμμισε ότι επιχειρήσεις και περιφέρεια θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους χρηματοδότησης ή εξασφάλισης εγγυήσεων ώστε να ανοίξει η κάνουλα των τραπεζών. Πρότεινε επίσης στροφή σε καινοτόμα προϊόντα που μπορούν πιο εύκολα να βρουν χρηματοδότηση.

Αναφερόμενος στο μειωμένο προϋπολογισμό των περιφερειακών προγραμμάτων σημείωσε ότι οι νέες δημοσιονομικές προοπτικές οδηγούν σε μείωση των κονδυλίων, ωστόσο η μεγαλύτερη στόχευση σε λιγότερους κλάδους θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της περιοχής», υπογραμμίζοντας ότι η Θεσσαλία έχει προσανατολιστεί στον αγροδιατροφικό τομέα, στον τομέα της βιομηχανίας μετάλλου, στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας και στον ποιοτικό τουρισμό.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, την οποία και χαρακτήρισε «ελληνικό φαινόμενο», ενώ τόνισε ότι στόχος για τη Θεσσαλία είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα των διοδίων με αφορμή το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στο Στεφανοβίκειο ο Γιοχάνες Χαάν δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το κόστος τους υψηλό και αναφέρθηκε στην έκπληξη που ένοιωσε όταν βρήκε 11 σταθμούς διοδίων στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αθήνα: «Ερχόμενος από τα σύνορα της ΠΓΔΜ πέρασα από 11 διόδια πληρώνοντας πάνω από 30 ευρώ. Δεν νομίζω να έχει κανένα νόημα η χρηματοδότηση δρόμων αν αυτοί δεν χρησιμοποιούνται λόγω κόστους», δήλωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα φέρει προς συζήτηση το θέμα μήπως και βρεθεί κάποια λύση την οποία όμως τώρα δεν γνωρίζει.

Κλείνοντας ο κ. Χαάν αναφέρθηκε και στο σημαντικό θέμα της ενέργειας, τονίζοντας πως θα πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο βελτιώνοντας παράλληλα τον ενεργειακό μας εφοδιασμό. Όπως και να’ χει η σωστή χρήση των χρημάτων αποτελεί σημαντική πρόκληση και η επίσκεψή μου στη Θεσσαλία επιβεβαίωσε την πίστη μου στις Περιφέρειες για την ανάκαμψη της Ελλάδας, κατέληξε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει θέματα που αφορούν τη μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά και των μνημονίων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ