ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΠΟΥ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

393Σε 13 πολιτείες των ΗΠΑ όπου αυξήθηκαν οι κατώτεροι μισθοί στην αρχή του τρέχοντος έτους, αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας με ταχύτερους ρυθμούς από ότι σε εκείνες που δεν το έκαναν.

Πολλές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι η αύξηση του ελάχιστου μισθού, μειώνει τις θέσεις εργασίας, αφού αυξάνεται το κόστος πρόσληψης. Σε έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου νωρίτερα φέτος αναφέρθηκε ότι ο ελάχιστος μισθός των $10.10  την ώρα, που υποστηρίζει ο Πρόεδρος Ομπάμα, θα μπορούσε να κοστίσει 500.000 θέσεις εργασίας, σε εθνικό επίπεδο.

Αλλά τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από κάθε πολιτεία ξεχωριστά, και που δημοσίευσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας, δείχνουν μια άλλη πραγματικότητα. Οι οικονομολόγοι που υποστηρίζουν την αύξηση του κατώτερου μισθού λένε ότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, αν και αναγνωρίζουν ότι δεν έχει τεκμηριωθεί η σχέση αιτίου και αποτελέσματος.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ομπάμα χρησιμοποίησε  το παράδειγμα  των 13 πολιτειών που αύξησαν  τον κατώτατο μισθό και είχαν καλύτερη απόδοση, για να στηρίξει την πρότασή του σε εθνικό επίπεδο.

«Όταν … αυξάνεις τον κατώτατο μισθό, δίνεις μια μεγαλύτερη ευκαιρία στον κόσμο που εργάζεται σκληρά να ανέβει τη σκάλα …  Και το σύνολο της οικονομίας πηγαίνει καλύτερα, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων”, δήλωσε ο Ομπάμα στο Ντένβερ.

Στα 13 κράτη που αύξησαν τους κατώτερους μισθούς στην αρχή του έτους, ο αριθμός των θέσεων εργασίας αυξήθηκε κατά 0,85% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο. Ο μέσος όρος για τις υπόλοιπες 37 πολιτείες ήταν 0,61%.

Εννέα από τις 13 πολιτείες αύξησαν τους κατώτατους μισθούς αυτόματα, ανάλογα με τον πληθωρισμό: η Αριζόνα, το Κολοράντο, η Φλόριντα, το Μιζούρι, η Μοντάνα, το Οχάιο, το Όρεγκον, το Βερμόντ και η Ουάσιγκτον. Τέσσερις ακόμα πολιτείες  – το Κονέκτικατ, το Νιου Τζέρσι, η Νέα Υόρκη και το Ρόουντ Αϊλαντ – ενέκριναν νομοθεσία που επιβάλλει τις αυξήσεις.

Σε δώδεκα από αυτές τις πολιτείες έχει υπάρξει  αύξηση των θέσεων εργασίας το τρέχον έτος, ενώ η απασχόληση στο Βερμόντ έχει μείνει στα ίδια επίπεδα. Η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των θέσεων εργασίας έγινε στη Φλόριντα (1,6%). Ο μισθός αυξήθηκε από τα 7,79 δολάρια το περασμένο έτος, σε 7,93 δολάρια την ώρα.

Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι δεδομένα έξι μηνών  δεν είναι αρκετά για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο Veuger, ένας από τους 500 οικονομολόγους που αντιτίθενται σε μια ομοσπονδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού, λέει ότι οι υψηλότεροι μισθοί θα αναγκάσουν τους εργοδότες να προσλάβουν λιγότερους εργαζομένους. Επίσης, μπορεί να τους αντικαταστήσουν με νέες τεχνολογίες.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου αναφέρει επίσης ότι εκτός από τις απώλειες των θέσεων εργασίας, η αύξηση του κατώτερου μισθού θα στερήσει αποδοχές από άλλα 16,5 εκατομμύρια εργαζομένους.

Η Sylvia Allegretto, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley, είπε ότι σε έρευνα όπου συγκρίθηκαν περιοχές σε πολιτείες όπου αυξήθηκε  ο κατώτερος μισθός, με περιοχές που δεν αυξήθηκε, δεν βρέθηκε καμία αρνητική επίπτωση στην απασχόληση.

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων έχουν άλλους τρόπους να αντισταθμίζουν το κόστος των υψηλότερων μισθών, εκτός από το να κάνουν περικοπές στις προσλήψεις, είπε. Οι υψηλότερες αμοιβές μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των συχνών αλλαγών στο  προσωπικό, και στη μείωση των εξόδων πρόσληψης και κατάρτισης νέων εργαζόμενων.

Πολλές πολιτείες πήραν μόνες τους πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό, καθώς ο ομοσπονδιακός κατώτατος μισθός έχει παραμείνει αμετάβλητος για πέντε χρόνια. Είκοσι δύο πολιτείες  έχουν σήμερα υψηλότερους μισθούς από την ομοσπονδιακή απαίτηση.

Τουλάχιστον 16 ακόμη πολιτείες θα ενισχύσουν τον κατώτερο μισθό από το επόμενο έτος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ