ΕΡΩΤΗΣΗ Θ. ΨΥΡΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΟΣΔΕ

ψυρραςΟ βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θωμάς Ψύρρας κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τη διεκπεραίωση των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ. Στην ερώτησή του ο κ. Ψύρρας αναφέρει τα εξής:

«Τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε μειώσεις στα τιμολόγια με τα ποσά που καταβάλλουν οι αγρότες για τη διεκπεραίωση των φετινών τους δηλώσεων για τις κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Μάλιστα  δόθηκε στη δημοσιότητα  και τιμοκατάλογος με το κόστος το οποίο θα επιβαρύνει κάθε αγρότη για την υποβολή της δήλωσης του ΟΣΔΕ.

Το μέτρο όμως ανακοινώθηκε όταν το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών είχαν ήδη καταθέσει τις αιτήσεις τους και είχαν καταβάλει τις χρεώσεις, οι οποίες όσο δεν υπήρχε οριστικός  και επίσημος κατάλογος τιμολόγησης ήταν υπερβολικές. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ήταν διπλάσιες ή τριπλάσιες σε σχέση με τα ποσά του επίσημου τιμοκαταλόγου. Επομένως είναι χαμένοι εκείνοι οι μικροί αγρότες που έχουν πολυτεμαχισμένο κλήρο και αδικούνται όσοι διεκπεραίωσαν τις φετινές τους δηλώσεις νωρίς.

Επίσης, εύλογες απορίες και ερωτηματικά δημιουργεί η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να αξιολογηθούν και να πιστοποιηθούν οι Φορείς Β’ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω των οποίων οι αγρότες υπέβαλαν την αίτηση ΟΣΔΕ και πλήρωσαν μεγάλα ποσά.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την πλειοψηφία των αγροτών που έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις – δηλώσεις;

2. Για την αξιολόγηση των δικαιολογητικών του κάθε Φορέα Β’ ζητήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η τεχνική εκτίμηση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) για τα αναγραφόμενα του πιστοποιητικού;

3. Πώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ “κατάφερε” και ενέκρινε από το πρώτο στάδιο αξιολόγησης τους Φορείς Β’;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ