Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ: ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ Δ. ΤΕΜΠΩΝ

κολλατοςΕκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τους συνδημότες του που του εμπιστεύτηκαν το τιμόνι του δήμου και τη νέα κρίσιμη πενταετία για την αυτοδιοίκηση και τη χώρα ο δήμαρχος Τεμπών Κ. Κολλάτος μιλά στο paidis.comγια τις προτεραιότητες, τα άμεσα σχέδια της νέας δημοτικής αρχής, μιλά για τη στελέχωση των αντιδημαρχιών και των οργανισμών, παρουσιάζει τα στοιχήματα

της νέας πενταετίας και δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής για την ανακούφιση όσων δημοτών έχουν ανάγκη:

Κύριε Δήμαρχε οι κάτοικοι του δήμου Τεμπών σας εμπιστεύθηκαν για μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι του δήμου. Με ποιά πρόσωπα θα ξεκινήσετε αυτή τη δεύτερη θητεία σας σε θέσεις αντιδημάρχων και επικεφαλής οργανισμών και νομικών προσώπων του δήμου; Ποιά θα  πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Για μια ακόμη φορά να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνδημότες μας για την εμπιστοσύνη τους. Διαβεβαιώνουμε, ότι θα είμαστε πάντα δίπλα σε κάθε δημότη μακριά από διαχωρισμούς, μακριά από εξαιρέσεις.

Η νέα δημοτική ομάδα που σημειωτέον έχει ανανεωθεί σε ποσοστό 35% έχουν κοινά χαρακτηριστικά, οράματα και φιλοδοξίες. Στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας είναι ο άνθρωπος και η ποιότητα ζωής. Δέσμευση μας,είναι να οδηγήσουμε το Δήμο Τεμπών στη νέα πραγματικότητα δημιουργώντας ένα Δήμο σύγχρονο, αποτελεσματικό και ανθρώπινο. Τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις αντιδημάρχων και επικεφαλής οργανισμών, νομικών προσώπων θα είναι μια σύνθεση εμπειρίας και νεανικότητας και η ανακοίνωση τους θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Ποιες  είναι οι άμεσες προτεραιότητες και τα ζητήματα που θα σας απασχολήσουν μετά την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής;

Στις προτεραιότητές μας περιλαμβάνεται η προετοιμασία των προτάσεων και μελετών του Δήμου στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) περιόδου 2014-2020. Στοίχημα μας, να ωριμάσουμε  μελέτες και  έργα διαφόρων αξόνων ώστε να μπορούν να ενταχθούν άμεσα. Επίσης η κατασκευή ολοκληρωμένου κόμβου με την ολοκλήρωση των σηράγγων θα αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή τα επόμενα χρόνια. Ένα άλλο ζήτημα που αποτελεί βασική μας επιδίωξη, είναι η επίλυση του οικιστικού των παραλιών, κάτι που προχώρησε αρκετά επί των ημερών μας, αλλά δεν έχει λυθεί οριστικά εξ’ αιτίας των αγκυλώσεων και της απίστευτης γραφειοκρατίας στο αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΚΑ).

Κατά γενική ομολογία το σύνολο των δήμων αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα έλλειψης προσωπικού. Ποιά είναι η κατάσταση στο δήμο Τεμπών και πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα αυτά;

Η μείωση των πόρων και η έλλειψη προσωπικού είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα των καλλικρατικών δήμων.  Όπως γνωρίζετε μειώθηκαν οι πόροι των ΚΑΠ και της  ΣΑΤΑ κατά 60% και 70% αντίστοιχα. Επίσης με το νόμο 3852/10 του Καλλικράτη περίπου 200 νέες αρμοδιότητες περιήλθαν στις υπηρεσίες του Δήμου και αν συνυπολογίσουμε τις συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού καταλαβαίνετε τις δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε  στην άσκηση των καθηκόντων μας.  Στόχος μας παραμένει η αύξηση  των εσόδων, ο εξορθολογισμός των δαπανών, η εξοικονόμηση ενέργειας, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών, ενώ περιμένουμε  την ενδοδημοτική κινητικότητα για την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου μας.

Ποιο ή ποια είναι τα στοιχήματα της δημοτικής αρχής την 5ετία που ξεκινά τον Σεπτέμβριο;

Υπάρχουν κεφαλαιώδη ζητήματα τα οποία οφείλουμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε. Στα πλαίσια αυτά είναι οι αναγκαίες δράσεις που πρέπει να συνεχίσουμε είναι αναμφίβολα:

Η ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Κισσάβου και του Κάτω Ολύμπου.

Η ανάπτυξη των παραλιακών οικισμών και η επίλυση του οικιστικού ζητήματος.

Η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ανάπτυξη  και η προβολή της Κοιλάδας των Τεμπών.

Η δημιουργία προαστιακού σταθμού στα Τέμπη.

Η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Επειδή όλοι θεωρούν το δήμο τους ως αποκούμπι σε περιπτώσεις ατομικών ή οικογενειακών δυσκολιών, πώς σκέπτεστε να στηρίξετε τους συνδημότες σας που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση και τί θα κάνετε γενικά στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής ειδικά τώρα που η οικονομική κρίση απειλεί το σύνολο της κοινωνίας;

Στην παρούσα οικονομική συγκυρία η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που με λιγότερους πόρους κρατά δυνατό το δεσμό με τον πολίτη. Αναλογιζόμενοι ότι οι πόροι μειώθηκαν κατά 60% γίνεται αντιληπτό, ότι αυτά που καταφέραμε απαίτησαν πολύ από το χρόνο, τον κόπο, το πάθος, το όραμα και το φιλότιμό μας ώστε τελικά να στηρίξουμε τις δομές του Δήμου και τους δημότες που έχουν ανάγκη.

Ασφαλώς και θα συνεχίσουμε την αμέριστη συμπαράσταση των ΚΑΠΗ, του προγράμματος ‘’βοήθεια στο σπίτι’’, τους παιδικούς σταθμούς, τη διανομή τροφίμων μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Διευκολύνουμε περίπου 90 οικογένειες, αλλά κυρίως καταφέραμε να συντονίσουμε κοινωνικούς φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκκλησιαστικές αρχές, τοπικές επιχειρήσεις και ευαισθητοποιημένους δημότες σε μια κοινή προσπάθεια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ