ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ;

Η πόλη του Coober Pedy, στην Αυστραλία, μεταφέρθηκε ολόκληρη υπόγεια για να αποφύγει την υπερβολική ζέστη

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΑντιμέτωποι με εποχιακές θύελλες σκόνης και θερμοκρασίες που φτάνουν τακτικά πάνω από τους 43 βαθμούς, οι πολίτες μιας απομακρυσμένης αυστραλιανής πόλης έχουν κάνει μια δραστική κίνηση – μεταφέρθηκαν κάτω από τη γη.

Η πόλη ονομάζεται Coober Pedy και ιδρύθηκε το 1915, όταν το opal ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή και οι ανθρακωρύχοι άρχισαν να εγκαθίστανται εκεί. Καθώς εξόρυσσαν από τη γη ένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα πολύτιμων λίθων στον κόσμο, οι ανθρακωρύχοι ανακάλυψαν και για ποιο λόγο δεν είχαν εγκατασταθεί άνθρωποι σε αυτή την άγονη περιοχή της Αυστραλίας: εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης. Οι άποικοι τότε έσκαψαν υπόγειες κατοικίες για να ξεφύγουν από τις θερμοκρασίες, και η πρακτική αυτή συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Πολλοί κάτοικοι σήμερα έχουν μετατρέψει τα αχρησιμοποίητα τμήματα του ορυχείου κάτω από το έδαφος, σε σπίτια που ονομάζονται «πιρόγες». Το σύστημα της υπόγειας σήραγγας έχει περίπου 1.500 σπίτια και 2.000 άνθρωποι ζουν εκεί.

Αυτές οι πιρόγες είναι κάτι περισσότερο από μια τρύπα στο έδαφος. Τα περισσότερα σπίτια έχουν όλες τις ανέσεις ενός κανονικού σπιτιού. Η υπόγεια πόλη έχει επίσης αρκετές εκκλησίες, ένα βιβλιοπωλείο, μια γκαλερί τέχνης, ένα μπαρ και ξενοδοχεία. Σε μερικά από τα δωμάτια του ξενοδοχείου, μπορεί να δει κάποιος τα opal ενσωματωμένα στους τοίχους.

Η πόλη παραμένει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για εκείνους που αναζητούν μια αυθεντική και διαφορετική εμπειρία, ή που θέλουν να δουν πού γυρίστηκαν ταινίες όπως το “Red Planet”, “Mad Max” και “Pitch Black”.

Το καλοκαίρι, οι πρωινές θερμοκρασίες στο Coober Pedy είναι πολύ υψηλές και γι αυτό οι  περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα τη νύχτα. Το γκολφ παίζεται με μπάλες που λάμπουν τη νύχτα, και είναι ένα δημοφιλές χόμπι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ