ΕΚΤ: ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ!

B88Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει τη θέση της Bundesbank, του ομοσπονδιακού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας, ότι οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν περισσότερο στη χώρα αυτή, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Πέτερ Πρετ σύμφωνα με ένα δημοσίευμα στο περιοδικό Der Spiegel σήμερα.

Οι συμφωνίες για την διατήρηση των μισθών σε χαμηλά επίπεδα ήταν απαραίτητες σε ορισμένα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά τους, επισήμανε ο Πρετ, σύμφωνα με το περιοδικό.

Αντιθέτως, σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου «ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και η αγορά εργασίας βρίσκεται σε καλή κατάσταση», οι μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών είναι προσήκουσες, πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το Σπίγκελ.

Αυτό θα συνέβαλε η εξέλιξη των μισθών κατά μέσον όρο στην ευρωζώνη να προσεγγίσει το στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι κοντά στο 2%, κατά το σκεπτικό του Πρετ, σύμφωνα με το Σπίγκελ.

Ιστορικά η Μπούντεσμπανκ θεωρείται σθεναρός υπέρμαχος της πολιτικής της συγκράτησης των μισθών, αλλά με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να παραμένει επί μακρόν κάτω από το 1% και τον δείκτη τιμών καταναλωτή να υπερβαίνει μόλις το 1,0% τον Ιούνιο στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ορισμένοι φοβούνται ότι θα ενσκήψει αποπληθωρισμός.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Μπούντεσμπανκ Γενς Ούλμπριχ σύμφωνα με πολλά γερμανικά ΜΜΕ ενεθάρρυνε τα εργατικά συνδικάτα στη Γερμανία να υιοθετήσουν πιο σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις για τις νέες συλλογικές συμβάσεις, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Τα εργατικά συνδικάτα το τελευταίο διάστημα εξασφαλίζουν αυξήσεις ανώτερες του μέσου όρου, έπειτα από μια δεκαετία και πλέον παγώματος των απολαβών των εργαζομένων.

Τον Απρίλιο, οι 2,1 εκατ. εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα συμφώνησαν σε μια αύξηση μισθών 3% φέτος και 2,4% το 2015.

Τον Φεβρουάριο, οι 550.000 εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία της Γερμανίας συμφώνησαν σε αυξήσεις 3,7% για μια περίοδο 14 μηνών.

kathimerini.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ