ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΜΙΣΟ, ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΑ ΑΝΟΙΚΙΑΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

kellasΕρώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την μείωση στο μισό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα κενά διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα, κ.λπ.

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

Αισθάνομαι την υποχρέωση να σας επισημάνω ότι είναι αδήριτη ανάγκη να μειωθεί άμεσα στο μισό ο “Ενιαίος Φόρος ιδιοκτησίας Ακινήτων ” έτους 2014 για τα κενά διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κλπ. που δεν αποφέρουν κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες τους, όπως ζήτησε με επανειλημμένα διαβήματά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, όμως τελικά δεν υιοθετήθηκε στα πλαίσια του ν. 4223/2013 (ΕΝΦΙΑ), με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχε σαφής καταγραφή των κενών ακινήτων, και συνεπώς δεν μπορούσε να εκτιμηθεί η δημοσιονομική συνέπεια της αυτονόητης αυτής ρύθμισης.

Όμως με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος και περιουσίας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει την πλήρη εικόνα όχι μόνο για τα δηλούμενα εισοδήματα αλλά και για όλα τα κτίσματα που δηλώθηκαν ως κενά και παραμένουν ξενοίκιαστα και αχρησιμοποίητα (Ε9, στήλη 32, κωδικός 8), όποτε καταπίπτει ο ισχυρισμός ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ανοίκιαστων ακινήτων.

Υπενθυμίζω ότι η Κυβέρνηση και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα έχουν αποδεχθεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία δεν ζητά φοροαπαλλαγή, όπως άλλες ισχυρές ομάδες, αλλά μειωμένο φόρο που να μπορεί να πληρωθεί άμεσα και να εξασφαλίσει αυξημένη εισπραξιμότητα στα ποσά που θα βεβαιωθούν σε βάρος των ιδιοκτητών τους.

Η ικανοποίηση του αιτήματος της ΠΟΜΙΔΑ ως μέτρο όχι μόνον κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά και ως μέτρο που συνάδει με τη γενικότερη προτεραιότητα της Κυβέρνησης να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και με λύπη μου, επισημάνω ότι το Υπουργείο Οικονομικών επιμένει να αγνοεί τα πραγματικά προβλήματα των ιδιοκτητών, ιδιαίτερα των αστικών ακινήτων.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

Σκοπεύετε να αλλάξετε το φορολογικό καθεστώς προκειμένου οι ιδιοκτήτες ανοίκιαστων ακινήτων να μην επιβαρύνονται με την καταβολή του 100% του ΕΝΦΙΑ, αλλά να επιβάλλεται μειωμένος κατά 50 % ΕΝΦΙΑ για τα κενά ακίνητα ;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ