ΜΕ ΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

gelalisΣυνάντηση με αντιπροσωπεία του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, με αφορμή την  άνευ προηγουμένου αδικαιολόγητη καθυστέρηση που υφίστανται  οι Θεσσαλοί αγρότες σχετικά με τις πληρωμές του προγράμματος «Προστασία των ευαίσθητων  στα νιτρικά περιοχών» και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας.

Το κλιμάκιο αποτελούμενο από τον βουλευτή Δημήτρη Γελαλή, τα στελέχη Γιώργο Κωσταρόπουλο γεωπόνο, μέλος του Δ.Σ. του Γεωπονικού συλλόγου Λάρισας και Βαγγέλη Παλούκα γεωπόνο, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Δημήτρη Σοφολόγη και τα μέλη του Δ.Σ. Παναγιώτη Ντογγούλη και Χρήστο Παναγούλη του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τόνισαν: «Έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. να προβεί άμεσα στην επίσημη ανακοίνωση της ακριβούς ημερομηνίας πληρωμής του προγράμματος, το οποίο προκηρύχθηκε το 2011, υποχρεώνοντας τους Θεσσαλούς παραγωγούς να τηρούν τις δεσμεύσεις, δηλαδή αμειψισπορές, αγραναπαύσεις  κ.τ.λ.

Βιώνουμε  μετά από το τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα την απαράδεκτη κατάσταση των Θεσσαλών  αγροτών, που αποτελούν συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών της χώρας που ενταχθήκαν στο εν λόγω πρόγραμμα, οι οποίοι προετοιμάζονται για το επόμενο φθινόπωρο παραμένοντας ακόμα απλήρωτοι για το πρώτο έτος εφαρμογής 2012».

Το κλιμάκιο από την πλευρά του τόνισε ότι: «Η υλοποίηση του προγράμματος του μέτρου 214 παρουσιάζει χρόνια γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία ευθύνονται για σημαντικές καθυστερήσεις στις καταβολές των ενισχύσεων. Οι καθυστερήσεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε ακόμα και αγρότες οι οποίοι εντάχθηκαν το 2012 να μην έχουν λάβει ακόμα κανένα ποσό ενίσχυσης.

Οι αγρότες μέσω του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης εφαρμόζουν καλλιεργητικές τεχνικές που συμβάλλουν στην προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών. Οι αρμόδιοι φορείς όμως φαίνεται να αδιαφορούν για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ποιοτική γεωργία και για τον οικονομικό μαρασμό των αγροτών.

Οι καθυστερήσεις αυτές σε συνδυασμό με την γενικότερη φορολογική αντιμετώπιση των αγροτών και την συνεχόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής απειλούν να θέσουν πάρα πολλούς αγρότες εκτός παραγωγής».

Ο βουλευτής ενημέρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ερώτηση, με την οποία καλεί  το αρμόδιο Υπουργείο να κάνει ό,τι απαιτείται ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των καθυστερήσεων καταβολής των ενισχύσεων των αγροτών που είναι δικαιούχοι ενίσχυσης των προγραμμάτων προστασίας των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών, προκειμένου να εξομαλυνθεί ο ρυθμός καταβολής των ενισχύσεων,  ώστε αυτές να καταβάλλονται το συντομότερο δυνατόν στους δικαιούχους. Επίσης αιτείται από τον αρμόδιο Υπουργό να καταθέσει όλα τα επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με την πορεία υλοποίησης των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων του μέτρου 214.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ