ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟ ΦΠΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

συριζαΚοινή ερώτηση σχετικά με την επιστροφή του αγροτικού ΦΠΑ που έπεσε και φέτος «θύμα» του συμψηφισμού ακόμη και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, κατέθεσαν με πρωτοβουλία της Λαρισαίας βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και μεταξύ αυτών το σύνολο των Θεσσαλών βουλευτών.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι πολλοί αγρότες που ανέμεναν την επιστροφή ΦΠΑ προκειμένου να αποπληρώσουν υποχρεώσεις τους «έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες μπροστά σε άδειους λογαριασμούς τραπέζης, καθώς η Εφορία παρακράτησε μέρος ή και ολόκληρο το ποσό, λόγω συμψηφισμού ακόμη και μη ληξιπροθέσμων οφειλών, καθώς και οφειλών που είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση».

Επισημαίνοντας ότι αυτό συνέβη μετά την ενεργοποίηση σχετικής μνημονιακής ΠΟΛ

που αφορά τον συμψηφισμό των απαιτήσεων κατά του δημοσίου, οι βουλευτές σημειώνουν ότι «ακόμη και αγρότες που είχαν ρυθμισμένες οφειλές, βρέθηκαν ακούσια να έχουν πληρώσει ολόκληρο το ποσό μέσω της επιστροφής ΦΠΑ, χρήματα τα οποία βεβαίως περίμεναν για να εξοφλήσουν προμηθευτές, να προετοιμαστούν για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο κ.ο.κ. και τα οποία πλέον έκαναν φτερά».

Οι βουλευτές ζήτησαν από τον Υπουργό Οικονομικών την «άμεση τροποποίηση του άρθρου 11 του Ν. 3943/31-3-2011 (ΦΕΚ 66Α’) και της ΠΟΛ 1022/24-1-2012, ώστε να μην παρακρατείται η επιστροφή ΦΠΑ από τους αγρότες τόσο για τις ληξιπρόθεσμες ή υπό ρύθμιση οφειλές τους όσο βεβαίως και για αυτές που είναι μη ληξιπρόθεσμες» και συμπλήρωσαν:

«Επειδή είναι παράλογο να δεχόμαστε ως αξίωμα το Δημόσιο, που έχει αναχθεί στο μεγαλύτερο οφειλέτη ή/και κακοπληρωτή προς τους πιστωτές του, να καθυστερεί στην τακτοποίηση των οφειλών του, αλλά οι πολίτες να μην μπορούν να κάνουν στοιχειωδώς έναν οικονομικό προγραμματισμό του έτους. Τέλος, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά στην παρούσα φάση, η ενίσχυση των αγροτών προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή, και όχι ο οικονομικός τους αφανισμός».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ