ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΕΛΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΤις αντιδράσεις δημάρχων και περιφερειαρχών συγκεντρώνει η πρόβλεψη για τα υποχρεωτικά πλεονάσματα που καλούνται να επιτυγχάνουν από το 2015 οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας. Μάλιστα πολλοί ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η συμμόρφωση

στις οδηγίες κατάρτισης του προϋπολογισμού τους, που τους κοινοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση των συναρμόδιων υπουργών για τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ αναφέρει: «Η δημοσιονομική θέση των ΟΤΑ ως φορέων Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική» και  προσθέτει: «το σύνολο των δαπανών, μη συμπεριλαμβανομένων των χρεολυσίων, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των εσόδων αφαιρουμένων των εσόδων από δάνεια».

Εκείνο πάντως που προβληματίζει ιδιαίτερα και θα πρέπει να ανησυχεί τους δημότες είναι η οδηγία της απόφασης για αύξηση των ανταποδοτικών τελών: «Οι εγγραφές στο σκέλος των δαπανών που αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες (όπως υπηρεσία ύδρευσης, υπηρεσία καθαριότητας & φωτισμού) για τον προϋπολογισμό του 2015 θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα το κόστος παροχής της υπηρεσίας σε συνδυασμό με το ύψος των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν εντός του έτους 2014″, αναφέρει συγκεκριμένα η απόφαση.

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο ζητά αύξηση τελών είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι κανένας δήμαρχος δεν θα τολμήσει να αυξήσει σε αυτή τη συγκυρία τα δημοτικά τέλη.

Στην υπουργική απόφαση για τη σύνταξη των προϋπολογισμών δίνονται σαφείς οδηγίες που είναι δύσκολο να μην ληφθούν υπόψη ενώ δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή στο χρόνο σύνταξης των προϋπολογισμών, όπως ζήτησαν οι νέοι δήμαρχοι.

Για να δείτε την απόφαση που αφορά τους προϋπολογισμούς ττων δήμων πατήστε ΕΔΩ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ