ΟΙ «ΓΥΠΕΣ» ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΞΑΝΑΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

αργεντινηΤερματίστηκαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για τη ρύθμιση του χρέους της Αργεντινής, τις οποίες διηύθυνε ο ορισμένος από το αμερικανικό δικαστήριο διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ και στις οποίες συμμετείχε αιφνιδιαστικά χθες (Τετάρτη) και ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Άξελ Κισίλοφ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Άλεξ Κισίλοφ, στη συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαπραγματεύσεων.

Την ύστατη στιγμή και λίγο πριν εκπνεύσει η 30ήμερη περίοδος χάριτος, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατέθεσε πρόταση απεμπλοκής η Ένωση ιδιωτικών Τραπεζών της Αργεντινής Adeba. Λειτουργώντας ως «λευκός ιππότης», η Adeba προσφέρθηκε να αγοράσει τα ομόλογα που κατέχουν τα hedge funds NML και Αurelius και στη συνέχεια να προχωρήσει σε συμφωνία με την κυβέρνηση Κίρχνερ προκειμένου να αποζημιωθεί από αυτήν αργότερα.

Η λύση των τραπεζιτών έδειχνε περίπου τέλεια, αφού από τη μια πλευρά ικανοποιούσε τις απαιτήσεις των NML και Αurelius -που αρνήθηκαν το κούρεμα των ομολόγων της Αργεντινής που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους και απαιτούν την αποπληρωμή τους στο ακέραιο- ενώ από την άλλη απομάκρυνε το ενδεχόμενο οι άλλοι πιστωτές της χώρας, που διακρατούν το 93% των ομολόγων της και έχουν δεχτεί κούρεμα 70%, να διεκδικήσουν και αυτοί το σύνολο των απαιτήσεών τους.

Ωστόσο, το έσχατο αυτό σχέδιο για να αποφευχθεί χρεοκοπία δεν έγινε αποδεκτό και, όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος του τραπεζικού τομέα, «όλα κατέρρευσαν». Παράλληλα, ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ έκανε λόγο για επικείμενη πτώχευση της Αργεντινής.

 

S&P: Υποβάθμιση σε επιλεκτική χρεοκοπία

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε τα ξημερώματα της Πέμπτης το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής, που βρισκόταν στη βαθμίδα CCC-, στην κατηγορία SD, δηλαδή «επιλεκτική χρεοκοπία», υποδεικνύοντας ότι η Αργεντινή αθέτησε ορισμένες από τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το ξένο συνάλλαγμα.

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι έλαβε αυτή την απόφαση καθώς έληξε την Τετάρτη η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους που όφειλε η χώρα στους ομολογιούχους και πρόσθεσε ότι εάν η Αργεντινή αποπληρώσει το χρέος αυτό, είναι πιθανόν να αναθεωρήσει την αξιολόγησή του για τη χώρα.

 

Έρμαιο των «γυπών» η Αργεντινή

Υπενθυμίζεται ότι μετά από αρκετά χρόνια δικαστικών αγώνων τα κερδοσκοπικά hedge funds NML και Αurelius δικαιώθηκαν από αμερικανικό δικαστήριο το οποίο διέταξε την Αργεντινή να τους καταβάλει το σύνολο των απαιτήσεών τους.

Η Αργεντινή αρνήθηκε να υλοποιήσει αυτήν την απόφαση, επικαλούμενη σχετική απαγορευτική ρήτρα που υπήρχε στις συμφωνίες αναδιάρθρωσης του χρέους της με όσους πιστωτές δέχτηκαν κούρεμα των ομολόγων της. Το αμερικανικό δικαστήριο προχώρησε πριν από 30 ημέρες σε μπλόκο των πληρωμών της Αργεντινής προς τους κατόχους των «κουρεμένων» ομολόγων υποστηρίζοντας ότι αυτοί δεν μπορεί να πληρωθούν αν δεν αποζημιωθούν ταυτόχρονα και τα hedge funds.

Στο διάστημα που πέρασε οι διαπραγματεύσεις εστίασαν στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών, που τελικά δεν επετεύχθη και η Αργεντινή οδηγείται σε πτώχευση.

 

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ