ΖΗΜΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΠΥΡΓΕΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΛΑ ΑΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΕΜΠΑΡΓΚΟΥ

aktinidiaΕπιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη και στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλο, την οποία κοινοποίησαν στους βουλευτές του νομού τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, απέστειλαν οι δήμαρχοι Αγιάς και Τεμπών Αντ. Γκουντάρας και Κ. Κολλάτος

αντίστοιχα κάνοντας λόγω για ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στα ακτινίδια Πυργετού και στα μήλα Αγιάς, εξαιτίας του ρωσικού εμπάργου.

Στην επιστολή με την οποία ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών αναφέρουν:

“Το πρόβλημα με το Ρωσικό εμπάργκο για την τοπική οικονομία της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Λάρισας, είναι μπροστά όπως επισημαίνουν παραγωγοί των όμορων Δήμων  Τεμπών και Αγιάς. Και αυτό γιατί με τα ροδάκινα ,τα αχλάδια και τα νεκταρίνια, μετριάστηκε κάπως το πρόβλημα, αφού το εμπάργκο(ξεκίνησε επίσημα στις 7 Αυγούστου) βρήκε τα προϊόντα στο τέλος της σεζόν. Αντίθετα τα ακτινίδια της περιοχής του Δέλτα Πηνειού (Πυργετός ,Αιγάνη,Ομόλιο, Στόμιο, Παλαιόπυργος) και τα πράσινα μήλα της Αγιάς (τύπου grand smith) σε ένα μεγάλο ποσοστό απορροφούνται από τη ρωσική αγορά και η συγκομιδή τους ξεκινά από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής ανάπτυξης και Εξωτερικών, οφείλουν να γνωρίζουν τις δραματικές συνέπιες που θα έχει το εμπάργκο – εφόσον συνεχιστεί- για την τοπική αγροτική οικονομία και είναι εκ των ων ουκ άνευ το να συμπεριληφθούν τα προϊόντα αυτά της περιοχής μας στο αίτημα για τις αποζημιώσεις από την Ε.Ε..

Χιλιάδες τόνοι ακτινιδίου και πράσινου μήλου διοχετεύονται τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία με συνέπεια να καθίσταται δύσκολή η εξεύρεση νέων αγορών, μόλις ένα- δύο μήνες πριν τη συγκομιδή.

Υπολογίζετε ότι η απώλεια ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ για το ακτινίδιο και  το πράσινο μήλο της Αγιάς. Από τους 80.000 τόνους μήλου που παράγει η περιοχή της Αγιάς, οι 40.000 τόνοι είναι πράσινα μήλα τα οποία έχουν μία μέση τιμή τα τελευταία χρόνια στα 30 με 55 λεπτά  το κιλό. Από την ποσότητα αυτή πάνω από το 50% τουλάχιστον διατίθεται στην αγορά της Ρωσίας, ενώ μικρή ποσότητα  και κόκκινου μήλου καταλήγει στην ίδια αγορά..

Ανάλογη είναι η διάθεση ακτινιδίου από Πυργετό, Αιγάνη, Παλιόπυργο, Κουλούρα, Στόμιο και Ομόλιο, όπου η συνολική παραγωγή υπερβαίνει τους 10.000 τόνους. Το 35% αυτής της παραγωγής περίπου 3.500 τόνοι εξάγετε στην Ρωσική αγορά με τιμές από 40 έως και 55 λεπτά το κιλό. Η απώλεια  θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ευρώ, λόγω υπερπροσφοράς στην εγχώρια αγορά και κατά συνέπεια πτώσης των τιμών.

Σε γενικές γραμμές το εισόδημα εκατοντάδων παραγωγών από τις δύο περιοχές κινδυνεύει με κατάρρευση και για τούτο η πολιτεία και η Ε.Ε. θα πρέπει να μεριμνήσουν για αποζημιώσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα επιβίωσης στους παραγωγούς.

Γι΄αυτό σας καλούμε να εξαντλήσετε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε επίπεδο χώρας, ώστε να προστατευθεί ο πρωτογενής τομέας, ένας τομέας που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει τη λύση για την ανάκαμψη και ανάπτυξη όχι μόνο των Δήμων Τεμπών και Αγιάς αλλά και ολόκληρης της χώρας”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ