ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ…

αμφιπολη1Τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως συγκλονίζουν. Πρόκειται για ένα υπέροχο μνημείο το οποίο καθημερινά δίνει και μια έκπληξη. Χρώματα, μπλε και κόκκινο, λεπτομέρειες όπως αυτές στις δύο Σφίγγες, κίονες… πολλά ευρήματα, αλλά ακόμη δεν έχουν περάσει την είσοδο του τάφου οι αρχαιολόγοι. Η μεγάλη στιγμή όμως φαίνεται ότι είναι κοντά.

Τα πρώτα βήματα έγιναν με την απομάκρυνση μεγάλων ογκόλιθων από την είσοδο. Επόμενο βήμα με τον ειδικό γερανό να στηριχθεί το άνω μερών και να αφαιρεθούν τμήματα της εισόδου ώστε οι αρχαιολόγοι να μπορέσουν για πρώτη φορά να περάσουν στους κύριους χώρους του μνημείου.

Ήδη έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση των χωμάτων ώστε μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η δύσκολη διαδικασία που θα γίνει κυριολεκτικά εκατοστό το εκατοστό.

Το μνημείο έχει πολά να δώσει. Η έρευνα ήδη αποκάλυψε ολόκληρες τις μαρμάρινες Σφίγγες, που βρέθηκαν στην είσοδο του Τάφου, την Πέμπτη απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή, χώματα τα οποία βρίσκονταν πίσω από τα αγάλματα, σε βάθος περίπου, δυο μέτρων, και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου (4.50 μ).

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, είπε ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε πλήρη εικόνα για το εσωτερικό του τάφου».

Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες.

«Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να μπούμε στον τάφο» ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μη θιχτεί η στατικότητα του μνημείου.

newsit.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ