ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΘΕΟΧΑΡΗΣ…

ΓΡΑΦΟΥΝ οι Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς, Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά Λογιστής – φοροτεχνικός και Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης, Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι. Λογιστής – Φοροτεχνικός

θεοχαρηςΣυνεχίζεται να απασχολεί τον τύπο, τα blogs, αλλά και τα sosial media, το σίριαλ σχετικά με τις ευθύνες των λαθών γύρω από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. Την αρχή έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» στις 7 Αυγούστου, όπου κατηγόρησε ευθέως για τα λάθη που σημειώθηκαν στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακίνητων (ΕΝΦΙΑ), τον πρώην Γενικό Γραμματέα Δημόσιων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη.

«Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων διαχειριζόταν τα θέματα. Σαφέστατα υπάρχουν ευθύνες του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου με τους φόρους. Ο αρμόδιος για την υλοποίηση Γενικός Γραμματέας δεν είχε προετοιμάσει καλά το σύστημα αυτό. Έγιναν λάθη», είπε ο υπουργός.

Η απάντηση του κ. Θεοχάρη ήταν άμεση στο twitter: «Βλέπω υπουργό στον Σκάι να ξεφτιλίζεται. Αν δεν ξέρει τα θέματα, ας μη μιλάει καλύτερα».

Στον κ. Θεοχάρη αλλά και στον κ. Καραβίτη ρίχνει το φταίξιμο και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη.

Μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ με τον Βασίλη Λυριτζή, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ονομάτισε τους Νίκο Καραβίτη και Χάρη Θεοχάρη ως “ενόχους” για το πολιτικό αυτογκόλ με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., που έχει φέρει την κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Στον αντίποδα, ο βουλευτής της Ν.Δ., κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ονοματίζει ως υπεύθυνους τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον πρώην σύμβουλό του και εμπνευστή του ΕΝΦΙΑ, κ. Νίκο Καραβίτη.

«Στουρνάρας και Καραβίτης φταίνε για τον ΕΝΦΙΑ. Φέρουν την ευθύνη και τη φέρουν διπλά γιατί είχαν προειδοποιηθεί. Ήδη από την 1η Νοεμβρίου είχα στείλει επιστολή στον τότε υπουργό οικονομικών και τον προειδοποιούσα ότι ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί έμμεση δήμευση της περιουσίας των πολιτών», τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας χθες στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα, στον realfm 97.8 και σύμφωνα με ρεπορτάζ που έκανε ο ίδιος όπως είπε, για τον ΕΝΦΙΑ είναι υπεύθυνος ο κ. Καραβίτης και η ομάδα του. Ο δημοσιογράφος την ώρα που κατονόμαζε τον κ. Καραβίτη ως υπεύθυνο, ρώτησε εάν φταίει και ο κ. Θεοχάρης, ο κ. Παναγιωτόπουλος όμως επέμεινε ότι το ρεπορτάζ του δείχνει τον κ. Καραβίτη και την ομάδα του.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας κος Θεοχάρης συνεχίζει να απαντάει στον λογαριασμό του στο twitter αναφέροντας μάλιστα σχετικά με τις ευθύνες του στο θέμα του ΕΝΦΙΑ: “Αυτό το ανέκδοτο αρχίζει να παλιώνει…”.

Στην πραγματικότητα, για όσους θυμούνται ο ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε να συζητείται από τον Φεβρουάριο του 2013 και τελειοποιήθηκε αφού πέρασε από πολλά στάδια στο τέλος του 2013, ενώ ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ την 31.12.2013.

Βασικοί υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό του ήταν η ομάδα του Κου Νίκου Καραβίτη, ο οποίος φυσικά ήταν υπό την εποπτεία του Κου Στουρνάρα, εφόσον την συγκεκριμένη περίοδο διατελούσε ως σύμβουλός του. Μια ματιά στα δημοσιεύματα της περιόδου εκείνης μαρτυρούν την άμεση εμπλοκή του με τον νέο φόρο ακινήτων.

Μάλιστα, για όσους διαθέτουν καλή μνήμη -θυμίζουμε εδώ τις ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου Κοζάνης-, την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2013, ο Κος Καραβίτης εμφανίστηκε ουκ ολίγες φορές σε όλα τα κανάλια και προσπαθούσε να εξηγήσει τη φιλοσοφία και την λειτουργία του νέου φόρου.

Σε μία από τις δεκάδες εμφανίσεις του στον ΣΚΑΙ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«[…] Ο φόρος είναι νεωτεριστικός. Κινείται σε μία διαφορετική λογική από τους φόρους που είχαμε μέχρι τώρα […].

[…] Έχει εξεταστεί πολύ προσεκτικά ο τρόπος με τον οποίο κατανέμεται ο φόρος και γι’ αυτό το λόγο μιλάμε για ένα φόρο που επιβαρύνει το ακίνητο και όχι τη συνολική περιουσία […].

[…] “Είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας και έχει δουλέψει σκληρά πολύς κόσμος”, σημείωσε ενώ αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί τόνισε ότι, “όλα πρέπει να εξεταστούν και όλα θα ληφθούν υπόψη” […]».

Για το τέλος αφήνουμε την αναφορά του Κου Γ. Γιακουμάτου πάλι στον ΣΚΑΙ, ότι το test του ΕΝ.Φ.Ι.Α. είχε ανατεθεί σε εταιρία πληροφορικής, την οποία δεν γνωρίζει και προσπαθεί και ο ίδιος να μάθει.

Μήπως λοιπόν το ανέκδοτο -όπως υποστηρίζει και ο ίδιος ο πρώην Γενικός Γραμματέας- “Για όλα φταίει ο Θεοχάρης” θα πρέπει να σταματήσει να λέγεται από τα μέλη της κυβέρνησης;

Επί τη ευκαιρία, μπορείτε να δείτε στο σημείο αυτό και την άποψη της συντακτικής ομάδας του σατιρικού περιοδικού “Φύρδην Μίγδην”, σχετικά με την παραίτηση του κ. Θεοχάρη…

Για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. μπορεί να φταίμε και εμείς, να φταίνε κι αυτοί, ίσως να φταίει και ο Χατζηπετρής.

Γενικότερα κάποιοι φταίνε. Βέβαια, στο μυαλό των πολιτικών αλλά και των συμβούλων τους, η λέξη «ευθιξία» είναι άγνωστη όπως αποδεικνύεται! Όσοι εισηγήθηκαν το φόρο αυτόν αλλά και οι υπέρμαχοί του, έπρεπε να βγουν δημοσίως και να παραδεχτούν πως έκαναν λάθος, γιατί όπως είναι γνωστό τοις πάσι, ουδείς άσφαλτος!

Ας μη ξεχνάμε όμως ότι, ο έξυπνος παραδέχεται, ο πονηρός δικαιολογείται, ενώ ο βλάκας επιμένει…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ