Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΞΗΓΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

λαϊκή συσπείρωσηΑνακοίνωση την οποία υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Λαμπρούλης, Λ. Ούντρια και Π. Κρίκης, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Λαρισαίων θέλοντας να εξηγήσει τη στάση που τηρεί απέναντι στη νέα δημοτική αρχή του Απ. Καλογιάννη. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Από την πρώτη στιγμή και μάλιστα προεκλογικά δηλώναμε σε όλους τους τόνους ότι θα αποτελούσαμε την μοναδική Λαϊκή Αντιπολίτευση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική από όποια θέση και αν μας έταζε ο Λαρισινός λαός, είτε αυτή της δημοτικής αρχής, είτε όπως μας έταξε τελικά στην αντιπολίτευση. Εξάλλου δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού όλες οι άλλες δυνάμεις του νέου δημοτικού συμβουλίου Λάρισας συμπλέουν στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση, αυτήν της πίστης στην Ε.Ε., το καπιταλιστικό σύστημα και τον ‘’Καλλικράτη’’.

Ως εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης σκοπό μας θα έχουμε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού, πράγμα που θα αποτυπωθεί και στην αυριανή ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου με σχετική μας δήλωση. Από αυτή τη σκοπιά λοιπόν της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων πηγάζει και η στάση αλλά και η κριτική που ασκούμε στις άλλες δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου όπως βέβαια και στη νέα δημοτική αρχή που έχει την πρώτη ευθύνη.

Είναι γεγονός ότι πολύ γρήγορα επιβεβαιώνεται η θέση μας πως και η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα θα κινηθεί στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες με την προηγούμενη της ΝΔ. Αυτό αποδυκνύεται από μια σειρά αποφάσεις που πάρθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στο δημοτικό συμβούλιο, όπου οι δυνάμεις που πλαισιώνουν την σημερινή δημοτική αρχή ψήφισαν και με τα δυο χέρια όπως, την πολιτική της ανταποδοτικότητας, της φορομπηξίας, του εργασιακού μεσαίωνα, την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών μέσω του ΟΕΥ (οργανισμός Εσωτερικής υπηρεσίας), την απελευθέρωση δομών και υπηρεσιών σε ιδιώτες μέσω των συναιτεριστικών επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) κτλ. Αυτή τους η πρόθεση να συνεχίσουν στην ίδια αντιλαϊκή ρότα επιβεβαιώθηκε και στην προχθεσινή τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου. Όχι μόνο δεν υπήρξε καμιά δέσμευση για μείωση στα ανταποδοτικά τέλη, τα τιμολόγια του νερού, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς κτλ. Αλλά έγινε αντικείμενο αποπροσανατολιστικού καβγά ανάμεσα στην απερχόμενη και τη νέα δημοτική αρχή για το πώς θα εισπραχθούν 21εκ ευρώ, χρέη προερχόμενα από παλιές οφειλές και πρόστιμα των δημοτών προς το Δήμο. Μάλιστα νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι της νέας δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν επιτακτικά να εισπραχθούν με κάθε μέσο ακόμη και με πληστειριασμούς! Τόσο φιλολαϊκή δημοτική αρχή πρόκειται να είναι η καινούργια του ΣΥΡΙΖΑ!

Επιβεβαιώνεται επίσης η θέση μας για το αντιδραστικό – ασφυκτικό πλαίσιο του ‘’Καλλικράτη’’ που στην ουσία οι Δήμοι ως τοπικό κράτος αναλαμβάνουν να ξεδιπλώσουν την αντιλαϊκή πολιτική Ε.Ε. – κυβέρνησης-κεφαλαίου για λογαριασμό των μονοπωλιακών συμφερόντων για το πιο γρήγορο ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης σε βάρος του λαού. Αυτό αποτυπώνεται σε μια σειρά από αποφάσεις που πάρθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και σχεδιάζονται για την επόμενη πενταετία, όπως το ξεπούλημα δομών – υπηρεσιών σε ιδιώτες ( σε κοινωνικές δομές – αθλητισμό-πολιτισμό), την καθιέρωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης δίχως δικαιώματα, τις απολύσεις υπαλλήλων, την μείωση μισθών, την ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ – ΣΕΣ για τις ανάγκες του κεφαλαίου (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οδικοί άξονες – διόδια, ιδιωτικοποίηση νερού, καθαριότητας, αλλαγές στις χρήσης γης κτλ. Τι έλεγε και τι λέει για όλα αυτά η νέα δημοτική αρχή; Ότι η ρίζα του κακού ήταν οι νεοφιλελεύθερες-μνημονιακές πολιτικές και το Δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Βέβαια έσπευσε ο νέος δήμαρχος ο κ. Καλογιάννης στην τελευταία προχθεσινή συνεδρίαση να αναμασήσει την καραμέλα της «καμένης γης» για να προσγειώσει τις όποιες προσδοκίες καλλιέργησαν αυτός και η δημοτική του παράταξη σκόπιμα το προηγούμενο διάστημα σε αρκετούς Λαρισαίους. Να γιατί λέμε ως Λαϊκή Συσπείρωση ότι κοροϊδεύουν το λαό, γιατί από τη μια αποδέχονται όλους τους βασικούς άξονες του  αντιδραστικού πλαισίου  του ‘’Καλλικράτη’’ συγκαλύπτοντας τις πραγματικές στοχεύσεις αυτών των μεταρρυθμίσεων και από την άλλη λένε ότι με μια πιο καλή διοίκηση, «ανοιχτή» τάχα μου στο λαό, μπορούν να του λύσουν τα προβλήματα. Τις ίδιες αυταπάτες που καλλιεργεί και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή για το ξεπέρασμα της κρίσης, ότι αν υπάρξει ένα άλλο μείγμα διαχείρισης πάντα εντός καπιταλισμού και Ε.Ε., θα μπορέσει να «ημερέψει το θεριό» προς όφελος του λαού!

Έτσι λοιπόν ως Λαϊκή Συσπείρωση όχι απλά κρατάμε μικρό καλάθι, αλλά είμαστε και αρκετά υποψιασμένοι για το τι μέλει γενέσθαι. Ας μην εκπλήσσονται λοιπόν κάποια ΜΜΕ και δημοσιογράφοι για το ύφος της κριτικής μας απέναντι στη νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε δώσει δείγματα γραφής για την τίμια στάση μας και την κριτική μας απέναντι στις άλλες δυνάμεις και μάλιστα σε ζητήματα που αποτελούσαν «καυτή πατάτα» (βλέπε γήπεδο της ΑΕΛ, Μεσογειακοί Αγώνες, Χωροταξικό κτλ.). και που τελικά ο χρόνος μας δικαίωσε. Άλλοι θα πρέπει να ψαχθούν τι έλεγαν τότε και τι σήμερα.  Εμείς μόνο στο λαό απολογούμαστε σε κανέναν άλλο!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ