ΛΕΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»-ΦΙΑΣΚΟ

Ανακοίνωση των ΣΥΝ.Ε.Κ.

συνεκΘυμηδία, σύγχυση, εκνευρισμό προκαλεί η διαδικασία «Αξιολόγησης» των στελεχών εκπαίδευσης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί με «ταχύτητα» φωτός, σε χρόνο ρεκόρ στις 31 Αυγούστου.

Απόφαση και εντολή Λοβέρδου η οποία αιφνιδίασε και προκάλεσε απορία, θυμό ακόμη και στα πιο ένθερμα στελέχη της «Αξιολόγησης» για το τόσο επείγον του θέματος. Η προχειρότητα, η ασάφεια της απόφασης του Υπουργού αιφνιδίασε ακόμη και το ΙΕΠ και την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας Ά’θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης.

Ο τρόπος και η διαδικασία που ακολούθησαν στα σεμινάρια «ντροπής» των διευθυντών τον Ιούνιο αλλά και η διαδικασία που ακολουθούν για την «Αξιολόγηση» των στελεχών εκπαίδευσης (σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές σχολικών μονάδων), που με τη σειρά τους θα αποτελέσουν «το σώμα των αξιολογητών» και θα έχουν την ευθύνη «αξιολόγησης» δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών, δείχνει με τον πιο εμφαντικό τρόπο τον προσχηματικό χαρακτήρα της «Αξιολόγησης», που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από κανέναν υποτιθέμενο σκοπό και στόχο περί δήθεν αναβάθμισης του εκπαιδευτικού, αναβάθμισης του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου ή εξορθολογισμού πόρων και προσωπικού.

Η συγκεκριμένη «Αξιολόγηση» θα χρησιμοποιηθεί ως καρότο και μαστίγιο για το σύνολο των εκπαιδευτικών ανάλογα με την περίπτωση. Θα ενισχύσει φαινόμενα χειραγώγησης, πειθαναγκασμού, ατομικισμού, αυταρχισμού, εκφοβισμού (ήδη έχουμε τέτοια παραδείγματα) σε ένα χώρο ιδιαίτερα ευαίσθητο όπως τα σχολεία, όπου απαιτείται συνέργεια, συναδελφικότητα, συνεργασία, θετικό κλίμα μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας για την επίτευξη οποιουδήποτε θετικού αποτελέσματος που να αναβαθμίζει και το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο και την ουσιαστική μόρφωση.

Όταν αιφνιδιάζουν και διαχειρίζονται έτσι τα στελέχη της εκπαίδευσης, τι εκπλήξεις ετοιμάζουν για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς αλήθεια;

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι, οι Διευθυντές Σχολείων θα δεχτούν το ρόλο που τους ετοιμάζουν, από αρωγοί του παιδαγωγικού και επιστημονικού έργου των σχολείων και των εκπαιδευτικών να μετατραπούν σε απλοί μεταφορείς-ελεγκτές των κεντρικών αποφάσεων της Διοίκησης;

Η κάθε «Αξιολόγηση» κρίνεται στη βάση 4 καίριων ερωτημάτων: πώς, από ποιόν, πότε και γιατί. Το κυριότερο δε, για να έχει θετικά αποτελέσματα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τους αξιολογούμενους και να τους πείσει για τους σκοπούς και τους στόχους και όχι να εφαρμόζεται κατ’ εντολή.

Η συγκεκριμένη «Αξιολόγηση» δεν διαθέτει αξιοπιστία, αντικειμενικότητα και εγκυρότητα. Αντίθετα, καθημερινά αποκαλύπτονται οι κρυφοί της στόχοι που είναι καταρχήν ο εκφοβισμός, η χειραγώγηση, ο πειθαναγκασμός, ο ατομικισμός, η φίμωση κάθε αντίθετης φωνής και άποψης, και ακολούθως η δημιουργία «ισοδύναμων» για να πληρωθούν οι «πρόθυμοι και παραγωγικοί» εκπαιδευτικοί από τη μισθολογική στασιμότητα που θα φέρει η «Αξιολόγηση» στην πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, δημιουργώντας παράλληλα και μια νέα δεξαμενή διαθεσιμότητων και απολύσεων με τη βούλα μάλιστα «αξιολογημένη».

Καταγγέλλουμε στους εκπαιδευτικούς την τακτική και του νέου Υπουργού, ο οποίος όταν θέλει τρέχει τις διαδικασίες με «ιλιγγιώδη» ταχύτητα για να είναι πιστός στις υποχρεώσεις του απέναντι στους δανειστές (θυμίζουμε η «Αξιολόγηση» είναι απαίτηση των δανειστών) αλλά για τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ξανά το δημόσιο σχολείο σε λίγες μέρες πάει με ταχύτητα χελώνας και αρκείται σε δηλώσεις περισσότερο για τα παιχνίδια της εσωκομματικής και συγκυβερνητικής κατανάλωσης.

Δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή επίπτωσης που μπορεί να προκύψει από τις εκθέσεις «αξιολόγησης των αξιολογητών» σε βάρος οποιουδήποτε συναδέλφου εκπαιδευτικού στο μέλλον.

Αυτή η «Αξιολόγηση» δεν είναι αποδεκτή!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ