ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Στη θητεία τους που ξεκινά τη Δευτέρα δεν έχουν δικαίωμα να αποτύχουν

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΟλοκληρώθηκαν σήμερα στο νομό Λάρισας, όπως και σε όλη τη χώρα άλλωστε, οι τελετές ορκωμοσίας των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη μιας πενταετίας που για την αυτοδιοίκηση θα είναι από τις χειρότερες που έχουν περάσει στη μεταπολεμική περίοδο.

Οι νέες δημοτικές αρχές είναι βέβαιο ότι με το καλημέρα θα βρεθούν αντιμέτωπες με ανυπέρβλητα προβλήματα, τα οποία προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές της στενής επιτήρησης, των περικοπών κονδυλίων, των μειώσεων προσωπικού και της εκμηδένισης των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων.

Σε αυτό το σκηνικό καλούνται λοιπόν να κινηθούν οι νέες δημοτικές αρχές, που λόγω της φτωχοποίσης του λαού θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους στήριξης των ευπαθών ομάδων, ανάπτυξης πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, και υλοποίησης πολιτικών που θα διευκολύνουν τη ζωή των δημοτών, μέσα από τη μείωση τελών και υπηρεσιών που παρέχουν (παιδικοί σταθμοί, ύδρευση, καθαριότητα).

Εξυπακούεται ότι αν οι νέες δημοτικές αρχές καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια και αποδεχθούν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και την επιτήρηση του παρατηρητηρίου αυτοδιοίκησης, θα μιλάμε για μια πενταετία χαμένη και καταστροφική για τους δήμους και την αυτοδιοίκηση στο σύνολό της.

Αρα οι δήμαρχοι πρέπει να ακολουθήσουν τον μονόδρομο πλέον του αγώνα και των διεκδικήσεων, μέσα από μια ΚΕΔΕ αγωνιστική, ανεξάρτητη, διεκδικητική, αντιμνημονιακή. Μόνο μέσα από συνεχείς πιέσεις και αγώνες, που μπορούν να εξελιχθούν και σε διαδημοτικά μέτωπα, θα αναγκάσουν την κεντρική εξουσία να ανοίξει τις κάνουλες και να δώσει πόρους που αδικαιολόγητα παρακρατεί ή περικόπτει τα τελευταία χρόνια.

Χωρίς αύξηση των πόρων κανένας δήμαρχος δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς, ή θα αναγκαστεί να ιδιωτικοποιήσει υπηρεσίες, ρίχνοντας έτσι και άλλα βάρη στις πλάτες των δημοτών, που ήδη βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της υπέρογκης φορολόγησης, των τεράστιων αυξήσεων της ΔΕΗ και του κόστους διαβίωσης, αλλά και προκαλώντας την οργή και αγανάκτηση στις τοπικές κοινωνίες, που περιμένουν, και δικαιολογημένα, πολιτικές ελαφρύνσεων και στήριξης, από την πλευρά του δήμου τους.

Και ενώ οι ελαφρύνσεις μπορεί να μην είναι εφικτές παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητες, εκείνο που δεν πρέπει να αγνοήσει κανένας αιρετός, είναι η αναγκαιότητα δημιουργίας δομών κοινωνικής αλληλεγγύης (κοινωνικά ιατρεία, παντοπωλεία, φαρμακεία, φροντιστήρια) για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και λειτουργίας καθημερινών συσσιτίων, απόρροια της βίαιης φτωχοποίησης μεγάλης μερίδας της κοινωνίας.

Παράλληλα με τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, οι δήμοι θα πρέπει να αναπτύξουν αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις, στηρίζοντας ουσιαστικά συλλόγους και σωματεία της περιοχής τους, γιατί σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οι δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού σε κάθε πόλη και χωριό είναι μια τεράστια διέξοδος και φυγή από την απόγνωση στην οποία έχουν βυθίσει το λαό τα μνημόνια.

Κεφαλαιώδες ζήτημα για τις νέες δημοτικές αρχές είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας είτε μέσα από προγραμματικές συμφωνίες δήμου και τοπικών επιχειρήσεων, είτε μέσα από δράσεις που μπορεί να ξετυλίξει ο δήμος αξιοποιώντας προγράμματα της Ε.Ε. σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τις τοπικές επιχειρήσεις. Ισως είναι καιρός να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο απασχόλησης, ένας μικρός ΟΑΕΔ σε κάθε δήμο, που θα φέρνει άμεσα σε επαφή τους ανέργους με το δήμο και όλους όσους μπορούν να προσφέρουν εργασία.

Φυσικά είναι αυτονόητο ότι οι δήμαρχοι θα πρέπει να ξεχάσουν σε αυτή την τραγική για τη χώρα και το λαό εποχή, τις προσλήψεις ημετέρων, τη μαύρη απασχόληση, την αδιαφάνεια και τις αναθέσεις που εξοργίζουν.

Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχάσουν οι νέες δημοτικές αρχές τα θέματα της καθημερινότητας και της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουν ότι μέλημά τους θα πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη δράσεων δίπλα στα φιλοζωικά σωματεία της κάθε περιοχής. Δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι τα ΑμεΑ έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε όλους τους δημοτικούς και δημόσιους χώρους και ότι τα πεζοδρόμια, τα πάρκα και οι πλατείες ανήκουν σε όλους και όχι στους πάσης φύσεως ανεξέλεγκτους καταληψίες.

Ολα τα παραπάνω μαζί με την σωστή αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ είναι οι βασικές προκλήσεις των νέων δημοτικών αρχών που αναλαμβάνουν το πρωί της Δευτέρας. Αλλά για να ανταποκριθούν σε αυτές, και κυρίως στις προσδοκίες των δημοτών, θα πρέπει να αντιπαλέψουν την καταστροφική πολιτική που εφαρμόζεται στην αυτοδιοίκηση.

Αλλιώς όλοι οι νέοι δήμαρχοι θα γράψουν με μελανά γράμματα το όνομά τους στην ιστορία του δήμου τους, γιατί δεν έχουν περιθώρια αποτυχίας και συμβιβασμών.

Γιάννης Παιδής

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ