Θ. ΨΥΡΡΑΣ: ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ SIEMENS

ψυρραςΟ βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση & Α.Κ.Ε. προς τον υπουργό Οικονομικών για «την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Siemens A.G. και της Siemens A.E.».

Στην ερώτηση αναφέρει:

“Στις 22/08/2012 υπεγράφη συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ της ελληνικής Δημοκρατίας, της Siemens A.G. και της Siemens A.E. δυνάμει της εξουσιοδότησης της παρ. 2 του άρθρου 324 του Ν. 4072/2012 (Α’ 86).

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προέβλεπε τη διάθεση από τη SIEMENS AG του ποσού των 90 εκατομμυρίων ευρώ για μία περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της για την υποστήριξη  «…(1) Φορέων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό τη καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος, (2) Σχεδίων και προγραμμάτων, περιλαμβανομένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, που στοχεύουν στη καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος…». Εξ όσων γνωρίζουμε και παρά το γεγονός ότι η σύναψη της συμφωνίας προβλήθηκε ως κυβερνητική επιτυχία, έως σήμερα, στο μεγαλύτερο μέρος, τα υπεσχημένα δεν τηρούνται.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. διαμαρτυρόμενη για την κραυγαλέα αδράνεια -εκτός από τις ανακοινώσεις της για το θέμα-, υπέβαλε 1 επίκαιρη επερώτηση στις 04/02/2014, η οποία δεν συζητήθηκε, 2 επίκαιρες ερωτήσεις (15/10/2013 και 26/11/2013) στις οποίες ο τότε Υπουργός Οικονομικών, κ. Στουρνάρας, δεν ήρθε ποτέ να απαντήσει, 1 ερώτηση και Α.Κ.Ε. στις 30/05/2013. Δύο μήνες μετά, στις 25 Ιουλίου, σε έγγραφο-απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων/Επιτροπή Εποπτείας του Υπουργείου αναφέρεται: «Για την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Siemens A.G. και της Siemens A.E. από την Επιτροπή Εποπτείας πρόκειται να ενημερώσει ο Υπουργός Οικονομικών σε εύλογο χρονικό διάστημα». Ενημέρωση δεν πραγματοποιήθηκε και κατατέθηκε και άλλη ερώτηση στις 14/07/2014, η οποία επίσης δεν έχει απαντηθεί. Συμπερασματικά, δύο χρόνια μετά τη σύναψη της συμφωνίας, το Κοινοβούλιο βρίσκεται κυριολεκτικά στο σκοτάδι σε σχέση με την πορεία υλοποίησής της.

Ο τύπος ασχολήθηκε με την παρέμβασή μας (δημοσίευμα του «Βήματος» την 03/11/2013), αλλά έως σήμερα ουδεμία επίσημη αντίδραση και εξήγηση δεν δόθηκε. Έως σήμερα -εκτός από τα χρήματα που δόθηκαν για προγράμματα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές – δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ.

Όμως,  με τα 36 εκατομμύρια ευρώ που θα έδινε η Siemens:

• με το 1,5 εκατομμύριο θα εξοπλίζονταν οι δικαστές με laptop.

• με τα 12,5 εκατομμύρια θα αγοράζονταν σκάνερ στα τελωνεία, για να παταχθεί το λαθρεμπόριο.

• τα 4,5 εκατομμύρια θα δίνονταν στην εισαγγελία υπό την κ. Ελένη Ράϊκου, για να δημιουργηθεί υποδομή πληροφορικής αναγκαία για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

• με τα υπόλοιπα θα χρηματοδοτούνταν οι αρχές που ασχολούνται με την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η εφημερίδα «το ΒΗΜΑ» στις 31-08-2013 δημοσίευσε επιστολή του κ. Ι. Τέντε προς το Υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος ως Συντονιστής για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ένα χρόνο πριν  ζητούσε να δοθούν τα υπεσχημένα από τη Siemens και διατυπώνει αιχμές εναντίον της Προέδρου υλοποίησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κας. Παγώνη. Παρά την προ ενός έτους παρέμβαση του κ. Τέντε δεν υπήρξε από το Υπουργείο Οικονομικών ουδεμία ανταπόκριση και η Αρχή για την πάταξη της διαφθοράς δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ.

Επειδή το θέμα, επιεικώς, αγγίζει τα όρια του σκανδάλου.

Επειδή για τα ζητήματα πάταξης της διαφθοράς δεν αρκούν ευχολόγια, αλλά απαιτούνται έργα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση της Συμφωνίας Συμβιβασμού;

2) Έχουν καθορισθεί οι φορείς που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος;

3) Γιατί έως σήμερα δεν δόθηκαν τα χρήματα που συμφωνήθηκαν με τη Siemens και γιατί η επιτροπή Υλοποίησης της συμφωνίας δεν δίνει προτεραιότητα στον εξοπλισμό των φορέων που ασχολούνται με την πάταξη της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος;

4) Ποιοι ευθύνονται για την καθυστέρηση; Μήπως η συγκεκριμένη καθυστέρηση υπηρετεί άλλες προτεραιότητες και ποιες;

5) Έχουν καταρτισθεί τα σχέδια προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά προγράμματα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την SIEMENS AG;

6) Πόσες υποτροφίες δόθηκαν από το ΙΚΥ;

7) Σε ποια δημόσια νοσοκομεία παρασχέθηκε ιατρικός εξοπλισμός;

8) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται  η κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα που προβλέπεται από την Συμφωνία;”

Παράλληλα ο κ. Ψύρρας ζητά να κατατεθούν αναλυτικά τα Σχέδια, τα Προγράμματα, τα Χρονοδιαγράμματα, καθώς και η λίστα των ήδη υλοποιηθέντων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των καταλόγων των συμμετεχόντων σε αυτά, σύμφωνα με την υπογεγραμμένη Συμφωνία Συμβιβασμού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ