ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ «ΠΑΚΕΤΟΥ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ»  

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜΜε αφορμή την οριστική, καταδικαστική για τους Έλληνες παραγωγούς, απόφαση του  7ου Τμήματος του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. για επιστροφή του πλήρους ποσού του “πακέτου Χατζηγάκη” του 2009, το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Δύο χρόνια μετά την προσφυγή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, “έσκασε το κανόνι” για 800.000 παραγωγούς που είχαν λάβει το περίφημο πλέον «πακέτο Χατζηγάκη» το 2009, ήτοι κρατικές ενισχύσεις ύψους 387,4 εκατ. ευρώ, τις οποίες καλούνται σήμερα να επιστρέψουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2009, και με ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο, είχε θίξει το ζήτημα, προμαντεύοντας τη δραματική εξέλιξη που αυτό θα είχε. Βέβαια, δεν μπορούσαμε τότε να διανοηθούμε ότι ο Υπουργός Οικονομικών, τόσο ξερά, θα δήλωνε ότι οι αγρότες θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους την προεκλογική παροχολογία της τότε κυβέρνησης της ΝΔ. Πολύ περισσότερο που τα διεθνή κερδοσκοπικά παιγνίδια στην αγορά σιτηρών του 2008 και η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου είχαν επιφέρει κατάρρευση των τιμών και εκτίναξη του κόστους παραγωγής, εξανεμίζοντας το αγροτικό εισόδημα.

Σήμερα πλέον, οι παραγωγοί της χώρας έχουν τσακιστεί από τις μνημονιακές πολιτικές. Το υψηλότατο κόστος παραγωγής, τα υπέρογκα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, η κυβερνητική ασυνέπεια στις πληρωμές και επιστροφές ΦΠΑ, και εσχάτως το χαράτσι και στα αγροτεμάχια μέσω ΕΝΦΙΑ, έχουν καταρρακώσει την αγροτική παραγωγή, δηλαδή τη μόνη ελπίδα της χώρας ώστε να βγει κάποια στιγμή από την κρίση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι αγρότες δεν είναι σε θέση  να επιστρέψουν χρήματα που έλαβαν το 2009, κινδυνεύοντας μάλιστα, αν δεν το πράξουν, να τιμωρηθούν με αποκλεισμό τους από κάθε μελλοντική ενίσχυση, έως τη «συμμόρφωση» με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου!

Τα “σπασμένα” να τα πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν! Πρέπει άμεσα να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι για την εν γνώσει τους στρεβλή διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών ας κόψουν από αλλού, όπως φερ’ ειπείν από τα “δωράκια”- ενέσεις ρευστότητας δήθεν, στις τράπεζες και να εξοικονομήσουν το απαιτητό προς επιστροφή ποσό. Οι Έλληνες αγρότες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναλάβουν ευθύνη που δεν τους αναλογεί».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ