ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΚΩΤΙΑ

Τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας άρχισαν να ανακοινώνονται, δίνοντας προβάδισμα στην παραμονή της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα αποτελέσματα της καταμέτρησησς του 14,8% των ψήφων σε 10 από τις 32 εκλογικές περιφέρειες δείχνουν ότι προηγείται το «όχι» με 52% έναντι του «ναι» που συγκεντρώνει το 48%.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών καθυστέρησε λόγω της αυξημένης συμμετοχής στην ψηφοφορία που ξεπέρασε το 80% στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Τζον Κέρτις δήλωσε στο BBC ότι «αρχίζουν να εμφανίζονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι το στρατόπεδο του “όχι” επικρατεί».

«Ταυτόχρονα, αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι η νίκη του “όχι” δεν είναι του επιπέδου που αναμενόταν όταν ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εδώ και 18 μήνες ή ακόμη και τους τελευταίους δύο μήνες», πρόσθεσε.

Στο Κλακμάνανσιρ, το 46% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ το 54% κατά. Η προσέλευση έφτασε στο 88,6%. 

Σχεδόν 4,7 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν την Πέμπτη να ψηφίσουν για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν περίπου στις 08:00 ώρα Ελλάδας, αφότου θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Εδιμβούργο και Γλασκώβη. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Πέμπτη η εταιρεία ερευνών Yougov, η πλειονότητα των πολιτών αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 54% έναντι του 46% των ανθρώπων που επιθυμούν την ανεξαρτησία της χώρας. 

Οι Σκωτσέζοι κλήθηκαν την Πέμπτη να απαντήσουν ναι ή όχι στην ερώτηση «Πρέπει η Σκωτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;».

tanea.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ