«Η ΜΑΥΡΗ ΤΣΑΡΙΝΑ» ΣΤΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ  

τσαριναΣτο πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων για το 11ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, την Κυριακή 21 και την Δευτέρα 22 Σεπτέμβρη, στο κτίριο της Βιοχημείας Πλούτωνος & Αιόλου, φιλοξενείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η θεατρική ομάδα Τσιριτσάντσουλες, με την καινούργια θεατρική τους παράσταση «Η Μαύρη Τσαρίνα».

Πρόκειται για μια παράσταση αφήγησης ενός μεσαιωνικού παραμυθιού με ζωντανή μουσική.«Η Μαύρη Τσαρίνα» είναι ένα διήγημα του Λεοπόλντ Φον Ζάχερ-Μαζόχ που γράφτηκε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και που συμπεριλήφθηκε στη συλλογή διηγημάτων του που κυκλοφόρησε στα ελληνικά με τίτλο «Σκληροί Έρωτες».

Το έργο αναφέρεται στις σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται στην ερωτική σχέση του τσάρου Βλαδίμηρου με τη σκλάβα του Νάρδα. Ένα παιχνίδι κυριαρχίας που οδηγεί στην ανατροπή ακόμα και της πολιτικής εξουσίας, όταν η Νάρδα αποκτά τον απόλυτο έλεγχο της ρωσικής αυτοκρατορίας για μία μέρα.

Πρόκειται για την αιώνια κοινωνική πάλη μεταξύ των εξουσιαστών και των εξουσιαζόμενων που ο Μαζόχ, με την διεισδυτική ματιά του, την τοποθετεί στην καρδιά του προβλήματος της προαιώνιας πάλης των δύο φύλων, της πάλης για κυριαρχία ανάμεσα στην πρωτόγονη (μητριαρχική) και τη σύγχρονη (πατριαρχική) κοινωνία. Ο Μαζόχ γράφει έναν ύμνο στη δύναμη της γυναικείας φύσης και μας προσφέρει ένα αριστουργηματικό ψυχογράφημα των ηρώων του. Με αυτό το μεσαιωνικό παραμύθι θέτει καίρια φιλοσοφικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα με τρόπο απλό και ουσιαστικό.

Οι Τσιριτσάντσουλες δημιούργησαν μια σκηνική ατμόσφαιρα μουσικού θεάτρου καμπαρέ για να γίνει πιο λειτουργική η αφήγηση αυτής της αγαπημένης ιστορίας, σε ένα μίνιμαλ σκηνικό χώρο.

Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου μετά την παράσταση θα ακολουθήσει ζωντανή λαϊκή βραδιά με λαούτο, κιθάρα και τραγουδίσματα.

Ώρα έναρξης της παράστασης : 21:30

Είσοδος ελεύθερη – έξοδος αμφίβολη

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ