ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ

6TKΟι ελλείψεις σε προσωπικό, σε υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα υλικά και η απλήρωτη εργασία έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους γιατρούς του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του Ιπποκρατείου στη Θεσσαλονίκη.

Η εικόνα μπορεί να περιγραφεί μόνο με μελανά χρώματα: Η ορθοπεδική κλινική λειτουργεί μόλις με δύο γιατρούς. Στο ακτινολογικό οι γιατροί αναγκάζονται να ιεραρχούν τα περιστατικά καθώς δεν έχουν φιλμ για τις ακτινογραφίες. Ο αξονικός τομογράφος , ένα μηχάνημα 25ετίας, δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν αναλώσιμα υλικά. Τα χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 60% και δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, αναισθησιολόγοι και τραυματιοφορείς,. Δεν υπάρχουν γάντια και σύρριγες. Το ενδοσκοπικό εργαστήριο γαστρεντερολογίας δεν έχει ενδοσκόπια και οι ασθενείς οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα και επιβαρύνονται με εξετάσεις κόστους 2 – 3000 ευρώ.  Στην αιμοδοσία υπήρχαν  11 ειδικοί γιατροί και έχουν μείνει 3 όταν είναι γνωστό πως το αίμα για τις εγχειρίσεις  συγκεντρώνεται από τα δημόσια νοσοκομεία.

Όλα αυτά γίνονται την ώρα που το Ιπποκράτειο εφημερεύει πολλές φορές μόνο του  και καλύπτει όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη αλλά και τα σοβαρά περιστατικά για όλη τη Βόρεια Ελλάδα,  την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μάλιστα υπολογίζεται πως πάνω από 1200 ασθενείς επισκέπτονται εκείνες τις ημέρες το νοσοκομείο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γιατροί να είναι εξαντλημένοι και ο μέσος όρος αναμονής σε μέρες εφημερίας να ξεπερνά τις 10 ώρες.  Οι ειδικευόμενοι γιατροί καταγγέλλουν πως αντί για μία εφημερία την εβδομάδα κάνουν 2 και 3 με αποτέλεσμα να εργάζονται μέχρι και 90 ώρες την εβδομάδα, πολλές φορές για πάνω από 32 ώρες συνεχόμενα.

Την ίδια ώρα το κράτος χρωστά δεδουλευμένες εφημερίες στους ειδικούς γιατρούς του Ιπποκράτειου από το 2010 σε ποσό οφειλής που αγγίζει κατά μέσο όσο τα 15.000 ευρώ ανά γιατρό. Επιπλέον οι ειδικευόμενοι γιατροί έχουν απλήρωτες εφημερίες εφτά μηνών. Οι συνθήκες είναι τέτοιες  που όπως καταγγέλλουν οι ειδικευόμενοι πολλοί συνάδελφοί τους δεν θέλουν να δουλέψουν πλέον σε αυτές και φεύγουν στο εξωτερικό. Ενδεικτικά να σου πως ότι μόνο πέρυσι έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 1200 νέοι γιατροί.

Προσπαθώντας να αναδείξουν τη κατάσταση οι γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και την ερχόμενη εβδομάδα με νέα πενθήμερη στάση εργασίας από τους ειδικούς γιατρούς από τη Δευτέρα έως και τη Παρασκευή από τις  8:00 έως τις 12:00 το πρωί και τις ίδιες ώρες κλείσιμο του εισπρακτικού μηχανισμού για το 5ευρω. Ταυτόχρονα οι ειδικευόμενοι γιατροί συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας.

Τέλος οι γιατροί ζητούν να διερευνηθούν αφενός οι ποινικές ευθύνες, ήδη έχουν προσφύγει και στον εισαγγελέα για το θέμα, και αφετέρου επιρρίπτουν ευθύνες στο Διοικητή του Νοσοκομείου και στο Διοικητή της 4ΗΣ Υγειονομικής Περιφέρειας και τους ζητούν να παραιτηθούν.

alterthess.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ