ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΕΠΑΣ – ΟΑΕΔ

Θωμάς-ΨύρραςΟ βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την «Εργασιακή αβεβαιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ».

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Ο ΟΑΕΔ δραστηριοποιείται στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τη λειτουργία 51 Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας, 29 Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) μεταλυκειακού επιπέδου και 30 Γραφείων Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΓΔΕΕ).

Με την υπ’ αριθμ. οικ. 30301/139/17-09-2013 ΚΥΑ των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΦΕΚ 2322/Β/17-09-2013) καταργήθηκαν 251 οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού του ΟΑΕΔ, κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 90 του Ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Στις 17/09/2013 εκδόθηκε η πρώτη διαπιστωτική πράξη θέσης σε διαθεσιμότητα. Οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ήταν 37 στην περιφέρεια Θεσσαλίας και 18 στο Νομό Λάρισας.  Μετά από πολύμηνο αγώνα –εξωδικαστικό και δικαστικό- των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων, στις 2 Ιουνίου 2014 εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες από το ΑΣΕΠ, με φορείς υποδοχείς το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παρά το γεγονός ότι 4 περίπου μήνες μετά την έκδοση προσωρινών πινάκων και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εκδοθεί οι οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ, στις 23 Σεπτεμβρίου 2014 εκδόθηκε προκήρυξη (αρ. πρωτ. 79279) «Προκήρυξη ειδικοτήτων για την πρόσληψη ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού», – με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών την 30η Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες τοπικά και χιλιάδες πανελλαδικά σπουδαστές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, δεν ξεκίνησαν καν τα μαθήματα στις 22 Σεπτεμβρίου που ήταν ημέρα έναρξης εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε καθηγητές, που στην πλειοψηφία τους είναι συμβασιούχοι, ωρομίσθιοι που τώρα καλούνται να επανυποβάλλουν αιτήσεις για να προσληφθούν.

Επειδή με τον τρόπο αυτό απαξιώνεται η τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

Επειδή η εργασιακή αβεβαιότητα δημιουργεί πλήθος προβλημάτων στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και επί μήνες παίρνουν το 75% του μισθού τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)         Γιατί οι υπάλληλοι δεν κρίθηκαν, πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα;

2)         Γιατί καθυστερεί η έκδοση των οριστικών πινάκων;

3)         Γιατί, πριν ακόμα εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες και κριθούν οι υπό διαθεσιμότητα υπάλληλοι ως προς τα προσόντα τους, εκδίδεται προκήρυξη για ωρομίσθιους (ΔΕ εμπειροτεχνίτες);

4)         Με ποια λογική δίνεται το δικαίωμα με τη δεύτερη προκήρυξη στους υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλους να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους;

5)         Πότε θα καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικούς, με προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ