ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ

e.k.larisas-oaedΣε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν σήμερα στις 11:00 π.μ. οι εργαζόμενοι των ΣΜ Λάρισα, διεκδικώντας να παραταθεί το χρονικό διάστημα το οποίο λαμβάνουν το επίδομα επίσχεσης για ακόμα 3 μήνες, καθώς και την δυνατότητα συμμετοχής τους σε επιδοτούμενα σεμινάρια του ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης παραμένουν απλήρωτοι για 15 μήνες, με αβέβαιο το μέλλον της επιχείρησης και κατά συνέπεια και των εργαζομένων.

Στις 14 του Οκτώβρη 2014 εκδικάζεται αίτημα των μετόχων της επιχείρησης για υπαγωγή της σε ειδικό καθεστώς εξυγίανσης, μέσω εκκαθαριστή, με χρονικό ορίζοντα τα 2 έτη.

Οι 600 περίπου εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, ζουν με την ανασφάλεια της επόμενης μέρας, πάνω από 1 χρόνο τώρα. Αν θα έχουν δουλειά ή όχι, αν θα τους δώσουν τους μισθούς που τους χρωστάνε και ήδη δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα έξοδα του νοικοκυριού τους. Υπάρχουν εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να τους κάνουν έξωση, να μην έχουν ρεύμα και νερό, αφού το διάστημα που έχουν να πληρωθούν είναι τέτοιο που επιτρέπει  στα έξοδα να συσσωρεύονται, χωρίς να έχουν κανένα έσοδο  από την εργασία τους, μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις εργάζονταν ζευγάρια στην επιχείρηση ή εργάζονταν ο ένας εκ των δυο, με τον ή την σύζυγο άνεργο/η. Το ποσό του επιδόματος επίσχεσης εργασίας είναι πενιχρό, μπροστά στις υποχρεώσεις στις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι.

Το καθεστώς στο οποίο βρίσκονται οι συγκεκριμένοι, είναι τέτοιο που δεν τους επιτρέπει να βρουν εργασία, αλλά ούτε να θεωρηθούν άνεργοι, ώστε να μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας ή να παρακολουθήσουν κάποια σεμινάρια, αφού απολύσεις δεν έχουν δοθεί.

Τα αιτήματα είναι τέτοια που σίγουρα δεν λύνουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, συμβάλλουν όμως στην κατεύθυνση της λήψης προσωρινών μέτρων ανακούφισης.

Παρόλα αυτά δεν υπήρξε δέσμευση από την πλευρά της διεύθυνσης, για την ικανοποίηση των αιτημάτων, καθώς χρειάζεται «πολιτική απόφαση». Οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να κοινοποιήσουν τα παραπάνω αιτήματα και στην Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κα. Γερακούδη, προκειμένου να υπάρξει και  πολιτική παρέμβαση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ