ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»

sirizaΤην πλήρη απουσία της Θεσσαλίας στις αποφάσεις υπαγωγής νέων ωφελούμενων στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα πάνω από 3.500 ενδιαφερόμενοι στο σύνολο της Περιφέρειας, των οποίων ο φάκελος έχει ελεγχθεί από το ΕΤΕΑΝ να επωμιστούν για έναν ακόμη χειμώνα υψηλότατο κόστος για τη θέρμανσή τους, κατήγγειλαν με ερώτησή τους

προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος οι βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, Δ. Γελαλής, Π. Δριτσέλη, Αλ. Μεϊκόπουλος και Ν. Μιχαλάκης.

Όπως τονίζουν, «η τελευταία “σοβαρή” ένταξη στο πρόγραμμα από τη Θεσσαλία, 1.200 περίπου ατόμων, έγινε στις 30.09.2013, ενώ έκτοτε και στις 6 αποφάσεις ένταξης που ακολούθησαν υπάχθηκαν στο Εξοικονομώ περί τους 750 Θεσσαλούς. Στις 2 τελευταίες αποφάσεις δε (15.7.2014 και 22.9.2014), δεν υπήρξε κανένας ωφελούμενος, ενώ όλος ο όγκος της χρηματοδότησης διοχετεύτηκε στις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας».

Οι βουλευτές στηλίτευσαν το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν όλοι αυτοί οι εκκρεμείς φάκελοι που αναμένουν την εξεύρεση διαθέσιμων κονδυλίων ώστε να πάρουν την έγκριση και τις προκαταβολές για να ξεκινήσουν τις σχετικές εργασίες, «το ΥΠΕΚΑ προωθεί την επιδότηση εγκατάστασης συστημάτων θέρμανσης με χρήση Φυσικού Αερίου, κίνηση σημαντική μεν, η οποία όμως δε λύνει το πρόβλημα της ανεπαρκούς θερμομονωτικής επάρκειας των κτιρίων». Πρότειναν δε, κατά τα πρότυπα των Περιφερειών Κ.&Δ. Μακεδονίας και Ν. Αιγαίου, την «έγκριση επιπλέον κονδυλίων –μέσω μεταφοράς πόρων από άλλους άξονες του ΠΕΠ- που θα έδινε τη δυνατότητα να καλυφθούν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις για υπαγωγές εγκεκριμένων αιτήσεων, και επιπλέον να εξασφαλιστεί η συνέχεια της εφαρμογής του προγράμματος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν για τους «λόγους απουσίας της Θεσσαλίας από τις τελευταίες αποφάσεις ένταξης αλλά και για την ημερομηνία έναρξης του νέου προγράμματος για τα έτη 2014-2020, την εξεύρεση των απαιτούμενων ποσών για την ένταξη των άνω των 3.500 -ελεγχθέντων από το ΕΤΕΑΝ- φακέλων στο πρόγραμμα, καθώς και τη μεταφορά πόρων από άλλους άξονες του ΠΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση κονδυλίων του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον για την Περιφέρεια Θεσσαλίας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ