ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΖΗΤΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

66tΑνακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει τη Δευτέρα ψήφο εμπιστοσύνης. Μετά τις κυβερνητικές αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πυροδοτούνται σημαντικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και στη συνύπαρξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

 Ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει τη Δευτέρα ψήφο εμπιστοσύνης με διακύβευμα την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την έξοδο από το μνημόνιο. Στόχος με αυτήν την κίνηση είναι να κλείσει το ζήτημα της κυβερνητικής εσωστρέφειας και “γκρίνιας”. Ταυτόχρονα, με αυτήν την κίνηση, επιχειρείται να δοθεί τέλος και στα σενάρια πρόωρης προσφυγής στην κάλπη εξαιτίας της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ή επιτάχυνσης της διαδικασίας.

Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού. Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα».

Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πηγαίνουν πολύ καλά. Για τις σχέσεις του με τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ και σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι είναι οι καλύτερες. “Ο κ. Λαζαρίδης είναι αξιόλογος και βαθύς γνώστης των αριθμών και είναι ευπρόσδεκτος”, είπε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ στην ερώτηση εάν θα (συνεχίσει να) παρίσταται είπε “συνήθως ναι”.

Για το εάν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι υπάρχουν και ότι αυτό θα το μάθετε αργότερα όταν κλείσει η διαπραγμάτευση. Ερωτηθείς επίσης για το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι δεν μπορώ να πω τίποτα για αυτά.

H ανακοίνωση της Σ. Βούλτεψη:

Κατά τη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφασίστηκαν και ανακοινώνονται τα εξής:
1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.
2. Με την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής, η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος.

kathimerini.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ