ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

Βάζουν τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο για να αποκομίσουν ελάχιστα μικροκομματικά οφέλη

Του Γιάννη Παιδή

Η επιπόλαιη και συνάμα καταστροφική χθεσινοβραδινή απόφαση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου να ζητήσουν με το άνοιγμα της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές, μπορεί να έχει σαν στόχο να συμμαζέψει τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στα κάγκελα, αλλά παράλληλα οδηγεί τη χώρα στα βράχια εξαιτίας της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου στην οποία μπαίνει η χώρα, αφού

είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός -πέραν των 154 βουλευτών που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης- είναι δύσκολο να βρει άλλους 26 για να αποδείξει ότι μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή.

Ετσι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος με τη χθεσινή τους κίνηση έδειξαν ότι εκείνο που πραγματικά τους ενδιαφέρει είναι να παραμείνουν όσο γίνεται περισσότερο στην εξουσία, έστω και αν συνεχίζουν να διαλύουν τη χώρα που κυβερνούν και τώρα διαλύονται και οι ίδιοι μέσα από τις διαφωνίες στελεχών, μέσα από τις κόντρες υπουργών και μέσα από τις τεταμένεςσχέσεις των κυβερνητικών εταίρων.

Ποια ουσιαστική απόφαση θα πάρει αυτή η διαλυμένη κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες μέχρι την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, πώς θα μπορέσει να κάνει τις όποιες διαπραγματεύσεις ένας πρωθυπουργός υπό προθεσμία για όλα τα σημαντικά θέματα, και κυρίως για τη ρύθμιση του εξωτερικού χρέους της χώρας;

Η απάντηση είναι ότι ουσιαστικά δεν θα έχουμε πρωθυπουργό και κυβέρνηση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι κυβερνώντες που θα εφαρμόσουν και όλα τα νέα επώδυνα μέτρα που απαιτεί η τρόικα, με τη βοήθεια και των φιλικών τους κεντρικών ΜΜΕ, θα επιδοθούν σε έναν άνευ προηγουμένου επικοινωνιακό αγώνα για να μας πείσουν ότι παίρνουν «φιλολαϊκά» μέτρα και ότι η χώρα «βγαίνει» από την κρίση και οδεύει σε δρόμους «ανάπτυξης και ευημερίας», ελπίζοντας ότι έτσι θα μας κοροϊδέψουν και πάλι για να τους ξαναψηφίσουμε.

Επειδή όμως είναι πλέον θέμα εθνικού συμφέροντος η άμεση προσφυγή στις κάλπες, αφού αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη να χειριστεί ακόμη και τον εαυτό της, ίσως ήλθε η ώρα οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού να αναλογιστούν τις ευθύνες τους στο μέγεθος που τους αναλογεί, και να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Θα είναι πράξη ευθύνης και πατριωτισμού.

Αλλιώς και οι 154 βουλευτές θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τα όσα σκληρά για τη χώρα και τους πολίτες θα ακολουθήσουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ