ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΕΠΕΣΕ ΣΕ… ΤΟΙΧΟ Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ

amfipolhΟυδέν νεώτερον από το μέτωπο της Αμφίπολης, παρά τοπ γεγονός ότι η ανασκαφή έχει περάσει όπως όλα δείχνουν στο τελικό της στάδιο και όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου η αποκάλυψη του αρχαίου τάφου. Μετά την αποκάλυψη του μοναδικού ψηφιδωτού μπροστά από την τέταρτη πύλη με τη θύρα οι επιστήμονες έπεσαν σε έναν “τοίχο”.

Το χώμα που καλύπτει το εσωτερικό του επόμενου θαλάμου ή διαδρόμου που οδηγεί στο κεντρικό τμήμα του τάφου μπλοκάρει τα πάντα.

Οι αρχαιολόγοι πρέπει τώρα να συνεχίσουν αφαιρώντας τόνους χωμάτων, όμως πλέον δεν είναι εύκολη η εργασία.

Στο πάτωμα πριν τη θύρα υπάρχει το ψηφιδωτό το οποίο πρέπει να προστατευθεί από τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για τη συνέχιση της πορείας στα ενδότερα του τάφου.

Κάπως έτσι ακόμη δεν έχουν επιβεβαιώσει οι αρχαιολόγοι τη θεωρία πως από δω και πέρα το μνημείο είναι υπόσκαφο, ότι δηλαδή από τη θύρα και πίσω υπάρχει κλήση προς τα κάτω και στο σημείο υπάρχει κάποια σκάλα ή κάποιου είδους ράμπα.

Η ανασκαφή συνεχίζεται πλέον με πολύ πιο αργό ρυθμό και η αρχαιολογική ομάδα κρατάει την ανάσα της καθώς όλα δείχνουν ότι η θύρα τοποθετήθηκε λίγο πριν το κύριο μέρος του τάφου, τον προθάλαμο δηλαδή και τον νεκρικό θάλαμο.

Κάπως έτσι οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν ότι δεν απέχουν παρά μερικά μόλις μέτρα από την καρδιά του τάφου.

Αυτά τα μέτρα όμως είναι καλυμμένα με τόνους χωμάτων τα οποία πρέπει με πολύ προσεκτικές κινήσεις να απομακρυνθούν.

newsit.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ