ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ «ΠΡΕΜΙΕΡΑ» ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

SOLΜε μια συναυλία στην Vrnjacka Banja της Σερβίας ξεκίνησε τη φετινή καλλιτεχνική του περίοδο το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας. Η ορχήστρα του ΣΩΛ βρέθηκε στη διάσημη λουτρόπολη της γειτονικής Σερβίας, προσκεκλημένη από τους διοργανωτές του Διεθνούς Χορωδιακού Διαγωνισμού και Φεστιβάλ, που διοργανώθηκε στην πόλη

από τη διεθνούς φήμης μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία ΙΝΤΕΡΚULTUR, σε συνεργασία με το δήμο της Vrnjacka Banja και την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Σερβίας και της Σερβικής Προεδρίας.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν χορωδίες από 9 ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Σερβία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Σλοβενία και Ρουμανία), ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε η Μικτή Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυρνάβου η οποία και απέσπασε τρίτο βραβείο στην κατηγορία Παραδοσιακό Τραγούδι.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης και προλογίζοντας το πρόγραμμα της συναυλίας, ο διευθυντής του ΣΩΛ, Γιάννης Γράμψας ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμή της πρόσκλησης σε μια τόσο σημαντική μουσική συνάντηση και αναφέρθηκε συνοπτικά στην τεράστια μουσική και πολυφωνική παράδοση της Θεσσαλίας, καλώντας τους συμμετέχοντες να τη ζήσουν από κοντά, μέσα από μια αντίστοιχη μελλοντική διοργάνωση στην πόλη της Λάρισας. Προσέφερε μάλιστα ως αναμνηστικό δώρο στους επικεφαλείς της διοργάνωσης σειρά ειδικών πολυτελών ενημερωτικών εντύπων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την προώθηση του πολιτιστικού και τουριστικού πλούτου της περιοχής.

Η ορχήστρα του ΣΩΛ, πλαισιωμένη από Σέρβους μουσικούς παρουσίασε  αποσπάσματα από το έργο του Νίκου Σκαλκώτα και την Capriol Suite του P.Warlock, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας περιλάμβανε Ελληνικά και Σερβικά παραδοσιακά τραγούδια για ορχήστρα και νεανική χορωδία και αποσπάσματα από την παιδική όπερα με τίτλο «Nettle, nettle” του Σέρβου συνθέτη Milan Ilic, υπό τη διεύθυνση του ιδίου, με τη συμμετοχή της χορωδία «Kir Stefan Τhe Serb – Smederevo». Στην κατάμεστη αίθουσα της συναυλίας η ορχήστρα του ΣΩΛ απέσπασε θερμό χειροκρότημα, ενώ ιδιαίτερα ενθουσιώδη ήταν τα σχόλια κοινού και ξένων μουσικών για τη μουσική του μεγάλου έλληνα συνθέτη Ν. Σκαλκώτα που συμπεριέλαβε στο ρεπερτόριό της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ