Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ «ΠΕΛΑΡΓΟ»

55EΘύμα των μνημονίων έχει πέσει η μητρότητα, καθώς η ανεργία ή η επισφαλής εργασία έχει κάνει τις γυναίκες διστακτικές ως προς το ενδεχόμενο απόκτησης παιδιού. Tέσσερις στις 10 γυναίκες θα γεννήσουν ένα παιδί λιγότερο απ’ ό,τι προγραμμάτιζαν ή δεν θα γεννήσουν καθόλου δείχνουν τα στοιχεία με το ποσοστό αμβλώσεων, στις γυναίκες που έχουν ήδη παιδί και μένουν για δεύτερη φορά έγκυες να αυξάνεται ανησυχητικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών όλο και περισσότερες γυναίκες θέλουν, αλλά δεν μπορούν -λόγω οικονομικής δυσπραγίας- να κάνουν ένα παιδί. «Η οικονομική κρίση έχει μειώσει τις γεννήσεις κατά 30%», λέει στην εφημερίδα η Αικατερίνη Στυψανέλλη, που είναι γιατρός στο «Αλεξάνδρα», εκεί όπου «καταφεύγουν οι φτωχότεροι των φτωχών, οι πιο καταφρονεμένοι από τους καταφρονεμένους», όπως περιγράφουν το νοσοκομείο οι εργαζόμενοί του.

«Αλλες γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, άλλες αναγκάζονται να προχωρήσουν σε εκτρώσεις, παρ’ όλο που θα ήθελαν πολύ ένα μωρό, αλλά τους φαίνεται βουνό το να το μεγαλώσουν. Ακόμα και μια έκτρωση κοστίζει για μια ανασφάλιστη 300 ευρώ σήμερα, έτσι πολλές γυναίκες καταφεύγουν σε φάρμακα διακοπής κυήσεως στο σπίτι, τα οποία παίρνουν χωρίς παρακολούθηση», δηλώνει επίσης η γιατρός.

«Τώρα πια δεν μπορώ να ικανοποιήσω ούτε τις βασικές μου ανάγκες, όχι τα όνειρά μου», λέει η Κατερίνα, μια 35χρονη γυναίκα στην εφημερίδα. «Μετά βίας πληρώνω τους φόρους και κάθε μήνα υπολογίζω ποιο λογαριασμό θα αφήσω απλήρωτο. Τα βράδια δεν βγαίνω, δεν πάω πουθενά και δεν κάνω κανένα έξοδο πέρα από τα απαραίτητα. Ετσι, στα 35 μου ζω μια ζωή χωρίς έρωτα, χωρίς συντροφικότητα και χωρίς παιδιά. Και τα βράδια κάθομαι και σκέφτομαι πώς ήταν η ζωή μου πριν από την κρίση, για να με πάρει ο ύπνος. Κι άλλα βράδια, όταν έχω κουραστεί πια να κλαίω, κάνω όνειρα για τη μέρα που όλα αυτά θα έχουν τελειώσει. Αλλά σε 5 χρόνια εγώ θα είμαι 40. Αραγε θα προλάβω;».

Εφημερίδα των Συντακτών

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ