ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΓΙΑΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΥΣΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

KYRGIASΕνόψει των εκλογών που θα γίνουν στις 5 του Νοέμβρη 2014 για την ανάδειξη αιρετών μελών στα υπηρεσιακά συμβούλια έθεσα υποψηφιότητα για το ΑΠΥΣΠΕ Θεσσαλίας με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο και την επωνυμία «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ , μετά από πολύ σκέψη και προβληματισμό.

Με αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας θέτω για μία ακόμη φορά υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος μεμονωμένος πλέον γιατί οι συνθήκες το επιβάλουν να εκφράζονται τα άτομα με τη δική τους φωνή, τα δικά τους πιστεύω, τη φιλοσοφία και την αντίληψη για τη λειτουργία της εκπ/σης..

Η αυτοδιάθεση είναι ένα σημείο των καιρών, είτε αυτό λέγεται λαός είτε άτομο. Κι αυτό γιατί μέσα από τη «λεγόμενη» συλλογικότητα και διαφορετικότητα το άτομο είχε και έχει τον ίδιο σκοπό, τη διάκριση και την ανάδειξή του ως το ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι είναι προφανές και το βιώνουμε καθημερινά σε όλα τα επίπεδα. Ανάλογα με τα «ΘΈΛΩ» του καθενός.

Ο τρόπος ανάδειξης των «επιθυμιών» του καθενός πολλές φορές συντεχνιακός, ευκαιριακός, άκομψος … Λίγες φορές ξεκάθαρος και ειλικρινής.

Συνδικαλιζόμενος τόσα χρόνια αντιπάλεψα την αυθεντία τη «μοναδικότητα»,, την ταύτιση συλλογικών οργάνων με την εξουσία .

Με υπευθυνότητα, φερεγγυότητα, διαφάνεια, αξιοπιστία, σοβαρότητα, με διάθεση για προσφορά συμμετείχα από το 1987 σε συλλογικά όργανα είτε ως μέλος του προεδρείου και του Δ.Σ. του συλλόγου εκπ/κών Α/μιας Εκπ/σης ΘΗΒΑΣ «Ο ΠΙΝΔΑΡΟΣ» και αιρετό μέλος του ΠΥΣΠΕ Βοιωτίας για τέσσερα χρόνια. Η συμμετοχή μου σε διάφορες επιτροπές με δίδαξε πώς λειτουργούν «οι συντεχνίες» και κυρίως στο θέμα της μοριοδότησης των σχολικών μονάδων και η αναδρομική ισχύ τους που διαστρέβλωσε τη αξιοπιστίας των μεταθέσεων αφού το κάθε ΠΥΣΠΕ για τοπικούς λόγους μοριοδοτούσε αυθαίρετα με αποτέλεσμα να αλλάξει την όλη δομή του συστήματος.

Στη συνέχεια με αρκετή εμπειρία με την ίδια διάθεση βρέθηκα στο ΠΥΣΠΕ του νομού της Λάρισας όπου τα πράγματα ήταν σε άλλη διάσταση.. Μαζί με αρκετούς συμπορευόμενους συναδέλφους προσπαθήσαμε να αλλάξουμε κάπως τον τρόπο σκέψης όσον αφορά τα εκπαιδευτικά και όχι μόνο θέματα. Έγινε κάποια προσπάθεια, αλλά ο κομματισμός προσωπικές εμπάθειες και η προσωπική καταξίωση και αναγνώριση στην τοπική κοινωνία ήταν ένα από τα σημεία εμπόδια για παραπέρα αλλαγές .

Με τη συμμετοχή μου στο ΔΣ του συλλόγου «Κ. ΚΟΥΜΑΣ» για τέσσερα χρόνια και στο ΑΠΥΣΠΕ άλλα δύο, διαπίστωσα ότι όλα τα πράγματα κινούνταν γύρω απ‘ τη διοίκηση και η ταύτιση των θεσμών πολλές φορές μ‘ αυτή. Η τακτική αυτή συνέβαλε καθοριστικά για την όποια «αλλαγή» στις σχέσεις διοίκησης και θεσμών και φυσικά στην ομαλή λειτουργία της Α/μιας εκπ/σης, αλλά και συστηματική υποβάθμιση των ρόλων των εκπροσώπων του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τι κι αν έγιναν καταγγελίες, τι κι αν έγιναν παραστάσεις διαμαρτυρίας τα παρατράγουδα δεν έλειψαν.

Πολλές φορές στο βωμό μιας «θεσούλας» ξεπουλιούνται τα πάντα. Παραγκωνίζονται θεσμοί, αλλοιώνονται συνειδήσεις, υποτιμάται η νοημοσύνη, απαξιώνονται πρόσωπα.

Θεμιτές οι προσωπικές φιλοδοξίες για την όποια εξέλιξη, αλλά με ξεκάθαρες νόμιμες, διαφανείς διαδικασίες.

Η διαφωνία είναι στα πλαίσια της δημοκρατίας, η σιωπή δείχνει συμβιβασμό, υποτέλεια.

Είναι καιρός να αναλογιστούμε το τι έπραξε ο καθένας μας, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και ας μιλήσουμε ανοιχτά για το τι ακριβώς όφελος έχουμε από όλους αυτούς τους αγώνες τόσα χρόνια, το τι πρέπει να κρατήσουμε, τι να αναθεωρήσουμε και τι πρέπει να αποβάλουμε.

Προσωπικά με την υποψηφιότητά μου για το ΑΠΥΣΠΕ Θεσσαλίας θέλω να εκφράσω την επιφύλαξή μου για τις τακτικές προσώπων που θέλουν να λένε ότι εκπροσωπούν παρατάξεις ,παλιές και νέες, γιατί διακρίνω για μία ακόμη φορά κάποια πράγματα να επαναλαμβάνονται και είναι άδικο για όλους όσους παλέψαμε για τη διαφάνεια την αξιοκρατία, την ισονομία,την αξιοπρέπεια !!!

Βασίλης Κύργιας
Υποψήφιος για το ΑΠΥΣΠΕ Θεσσαλίας
Τηλέφωνο επικοινωνίας 2410611571, 6946551721
e-mail: vaskyrgias@gmail.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ