ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ

Είναι ο Μεγάλος Πόλεμος, μια παλιά ιστορία;

MP2Τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του Μεγάλου Πολέμου, προκαλούν ανησυχητικούς συνειρμούς σ’ έναν επικίνδυνα ασταθή κόσμο. Στη συλλογική μνήμη των Ευρωπαίων και των Ελλήνων κατέχει σαφώς υποδεέστερη θέση έναντι του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου σαν να ήταν απλώς εισαγωγή της πραγματικής αποκάλυψης.

Το γεγονός αυτό δεν εξηγείται εύκολα ούτε από τη μεγάλη χρονική απόσταση ούτε από το μέγεθος των απωλειών και το γκρέμισμα τεσσάρων αυτοκρατοριών, της Ρωσικής, της Γερμανικής, της Οθωμανικής και της Αυστροουγγαρίας. Ανέδειξε το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο, χάραξε τα σύνορα της Μ. Ανατολής και απαθανατίστηκε από τα τρομερά μυθιστορήματα των Ρεμάρκ, Μυριβήλη, Σελίν κ.ά.

Αυτήν την επέτειο φέρνει στο προσκήνιο η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων με ένα πολυθέαμα που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ.

Στο πολυθέαμα που περιλαμβάνονται και οι επτά τέχνες, θα μιλήσει για την εύθραυστη περίοδο και τη φρίκη του πολέμου ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας. Ο μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης θα αυτοσχεδιάσει στο πιάνο ενώ θα προβάλλονται σκηνές από μάχες και καταστροφές από το σχετικό ντοκιμαντέρ του ΒΒC που μας παραχώρησε το Κανάλι της Ελληνικής Βουλής.

Ο Κώστας Λαμπρούλης  και το Σ. Μου.Θ. θα ζωντανέψουν σε μορφή θεατρικού αναλογίου το συγκλονιστικό έργο του Ίρβιν Σόου “Θάψτε τους νεκρούς”, ίσως το πιο αντιπολεμικό έργο που γράφτηκε ποτέ.

Η Μπέττυ Μαγρίζου θα διαβάσει αποσπάσματα από τα μυθιστορήματα του Στρατή Μυριβήλη “Η Ζωή εν Τάφω” και του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ “Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπο”. Το πολυθέαμα θα κλείσει με συναυλία με αντιπολεμικά τραγούδια.

Κείμενα-επιμέλεια: Βαγγέλης Κολώνας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ