ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΩΜΑ

απατηΔίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία κατά των εκπροσώπων τεσσάρων εταιρειών που εμπλέκονται σε μεγάλη υπόθεση απάτης, μέσω επιδοτήσεων των προγραμμάτων «Κοινωνία της Πληροφορίας» και «Πολιτεία» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εμπλεκόμενους και Έλληνες υπαλλήλους της Κομισιόν.

Το ύψος της απάτης αγγίζει τα 25 δισ.ευρώ τα οποία φαίνεται να κατέληξαν σε προσωπικούς λογαριασμούς ή ακίνητα αντί για τα ερευνητικά προγράμματα για τα οποία προορίζονταν.

Η δίωξη περιλαμβάνει τα αδικήματα της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της πλαστογραφίας μετά χρήσεως από δράστες που ενεργούν κατ’επάγγελμα και κατά συνήθεια και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από δράστες που ενεργούν κατ’επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για το “ελληνικό σκέλος της απάτης” στρέφεται κατά των εκπροσώπων τεσσάρων εταιρειών που εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης φακέλων για ευρωπαϊκές επιδοτήσεις ποσών σε προγράμματα έρευνας ανάπτυξης και χρήσης Τεχνολογιών πληροφορικής και Επικοινωνίας. Οι εν λόγω εταιρείες φέρονται να δημιουργούσαν αξιόλογα παράνομα κέρδη, χρησιμοποιώντας άλλες εικονικές εταιρείες οι οποίες εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων.

Για την υπόθεση της απάτης, φαίνεται να προκύπτουν ενδείξεις και σε βάρος υπαλλήλων της Κομισιόν, μεταξύ αυτών και Ελλήνων, οι οποίοι ενέκριναν τα επίμαχα προγράμματα. Οι υπάλληλοι της Κομισιόν που ερευνώνται, φέρονται να διαμόρφωναν τους όρους των προγραμμάτων, σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις και το αντικείμενο, προκειμένου να καταλήγουν τα χρήματα σε συγκεκριμένους δικαιούχους στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες κοινοτικές χώρες.

Για τους Έλληνες εμπλεκόμενους υπαλλήλους της Κομισιόν, έχει υποβληθεί από την ελληνική πλευρά αίτημα δικαστικής συνδρομής καθώς λόγω παράλληλης έρευνας που διενεργείται στις Βρυξέλλες υπάρχει εκκρεμοδικία. Σε περίπτωση ωστόσο που σε βάρος τους προκύψουν επιπλέον στοιχεία τότε η δίωξη στην ελληνική δικογραφία θα επεκταθεί και σε αυτούς, πιθανόν και για το αδίκημα της δωροδοκίας- δωροληψίας.

enet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ