ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΩ – ΚΑΤΩ ΣΤΗ ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ

__________(1)Μια άκρως ενδιαφέρουσα εισήγηση για το θέμα της λίπανσης της αχλαδιάς παρουσίασε χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου για τα μέλη του, ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Νάνος κάνοντας τους αγρότες να αναθεωρήσουν πολλά από όσα ακολουθούσαν μέχρι σήμερα στη λίπανση της αχλαδιάς.

Πρώτα από όλα ο κ. Νάνος ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να περιοριστεί το πότισμα των δένδρων υποστηρίοζντας ότι η καλλιέργεια στην περιοχή του Τυρνάβου δεν χρειάζεται αζωτούχα λιπάσματα αλλά επιπλέον ποσότητες καλίου, λόγω της σύσταση του εδάφους. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η ενίσχυση του εδάφους με κάλιο θα δώσει μεγαλύτερους καρπούς.

νανοςΙδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Νάνος στις ορθές γεωργικές πρακτικές, σημειώνοντας ότι λίπανση της αχλαδιάς θα πρέπει να γίνεται μέχρι δύο φορές ετησίως ενώ τόνισε τη σημασία που έχει η επίδραση του ήλιου στα δένδρα.

Την ημερίδα μεταξύ άλλων παρακολούθησαν ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τυρνάβου Π. Σαρχώσης και Αλ. Χατζηκρανιώτης αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τυρνάβου Π. Μπακαγιάννης, σύσσωμο το δ. σ. του ΑΣΕΠΟΠ με επικεφαλής τον πρόεδρο Αθ. Χαλούλη και αρκετοί καλλιεργητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της ημερίδας ο κ. Νάνος είχε ιδιαίτερη συνομιλία με το δήμαρχο με σκοπό την πραγματοποίηση ανοιχτής εκδήλωσης σε συνεργασία δήμου και πανεπιστημιακών με θέμα τις καλλιέργειες της περιοχής. Μεταξύ των εισηγητών σε αυτή την εκδήλωση αναμένεται να είναι οι καθηγητές κ.κ. Γ. Νάνος και N. Κατής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ