ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

ΚΕΛΛΑΣ (Αντιγραφή)Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη, κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα τις πρόσφατες  πληρωμές της εξισωτικής που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο δεκαπενθήμερο και οι οποίες δεν ικανοποίησαν στο ελάχιστο τις ανάγκες των κτηνοτρόφων.

Ο κ. Κέλλας στην ερώτησή του αναφέρει πως οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο, μετά την πρώτη πληρωμή της εξισωτικής τον Αύγουστο, ήταν πως θα υπάρξουν άμεσα διορθώσεις στα ποσά που δόθηκαν, καθώς και ότι θα γίνει άμεσα έλεγχος των ενστάσεων που έγιναν. Κάτι που όπως και ο ίδιος ο βουλευτής αναφέρει, δεν συνέβη στη δεύτερη φάση των πληρωμών της εξισωτικής, μεγαλώνοντας την δυσαρέσκεια των κτηνοτρόφων της χώρας.

«Ο βασικός στόχος της εξισωτικής είναι η αποκέντρωση και η ενίσχυση των οικονομιών των ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Ο στόχος αυτός θα χαθεί οριστικά αν συνεχιστεί η μείωση των ποσών αυτών». Ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του βουλευτή, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για υποβάθμιση της υπαίθρου.

Επίσης με την ερώτησή του, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να διευκρινίσει, ποιους κτηνοτρόφους αφορά η δεύτερη φάση των πληρωμών της εξισωτικής που δόθηκε, ποιο θα είναι το συνολικό ποσό που θα δοθεί για την εξισωτική, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ενστάσεις που έχουν γίνει και τι θα γίνει με τον προσδιορισμό των βοσκοτόπων;

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Τον Αύγουστο του 2014 πληρώθηκαν οι εξισωτικές αποζημιώσεις, τις οποίες περίμεναν εναγωνίως χιλιάδες κτηνοτρόφοι. Δυστυχώς τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων ήταν κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με τα ποσά των προηγούμενων χρόνων, ενώ εξαιτίας του μη έγκαιρου προσδιορισμού των βοσκοτόπων, πολλοί κτηνοτρόφοι έμειναν εκτός πληρωμών.

Από τα τέλη Αυγούστου, πολλοί βουλευτές έχουμε ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει σε αλλαγές στις πληρωμές και να δικαιωθούν οι ενστάσεις, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων που έμειναν εκτός, έχουν μείνει χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε από το αρμόδιο Υπουργείο ήταν πως θα υπάρξουν διορθώσεις και ότι οι πληρωμές θα κυμανθούν σχεδόν στα περυσινά επίπεδα. Αντί αυτού είδαμε ότι οι πληρωμές που έγιναν προ δεκαπενθημέρου δεν έφτασαν ούτε κατά το ήμισυ στις πληρωμές των προηγούμενων χρόνων, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου για τις χιλιάδες ενστάσεις που εκκρεμούν.

Όλα αυτά γίνονται εξαιτίας του μη έγκαιρου προσδιορισμού των βοσκοτόπων. Προσωπικά το τονίζω από το 2012, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως το να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, δίνοντας προσωρινές λύσεις, είναι εντελώς λανθασμένη πολιτική και κάποια στιγμή θα το βρίσκαμε μπροστά μας. Πράγμα που συνέβη. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο συνεχίζω να υποστηρίζω πως το βήμα που χρειάζεται να γίνει, για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα, είναι η άμεση επίλυση του θέματος με τον προσδιορισμό των βοσκοτόπων.

Οι κτηνοτρόφοι μας, πρέπει να ξέρουν από την αρχή τι βοσκότοπους δηλώνουν, που βρίσκονται οι βοσκότοποι που δηλώνουν και τι ποσά δικαιούνται.Ο βασικός στόχος της εξισωτική είναι η αποκέντρωση και η ενίσχυση των οικονομιών των ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Ο στόχος αυτός θα χαθεί οριστικά αν συνεχιστεί η μείωση των ποσών αυτών.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

  1. Ποιους κτηνοτρόφους αφορούν οι πληρωμές που έγιναν πριν 15 ημέρες;
  2. Ποιο θα είναι το συνολικό ποσό που θα δοθεί για την εξισωτική αποζημίωση και ποια η διαφορά σε σχέση με πέρυσι;
  3. Σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα με τις ενστάσεις των κτηνοτρόφων;
  4. Σε ποιες κινήσεις προσανατολίζεται το Υπουργείο να προχωρήσει για την οριστική επίλυση του θέματος του προσδιορισμού των βοσκοτόπων;

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ