ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΚΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

ΑΜΦΙΠΟΛΗΚι όμως οι ελπίδες βρίσκονται πλέον στο χώμα που ακόμη σκεπάζει το μεγαλύτερο μέρος του τρίτου θαλάμου. Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν την ανασκαφή στον τάφο της Αμφίπολης και ήδη έχουν προχωρήσει σε βάθος στον τρίτο.

Ο τρίτος θάλαμος είναι και ο πλέον “βαθύς” τα χώματα που πρέπει να αφαιρεθούν είναι κατά πολύ περισσότερα σε σχέση με τους δύο προηγούμενους.

Ειδικά σε αυτή την περίπτωση και καθώς πλέον όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μιλάμε για τον νεκρικό θάλαμο, το κύριο τμήμα του μνημείου δηλαδή, οι αρχαιολόγοι κινούνται με πολύ προσεκτικούς ρυθμούς.

Μετά την ανακάλυψη της κεφαλής της Σφίγγας, αλλά και τμημάτων των φτερών και του λαιμού της άλλης Σφίγγας όλα δείχνουν ότι στο χώρο θα υπάρξουν και άλλα ευρήματα.

Ωστόσο ένα είναι το εύρημα που απασχολεί τους αρχαιολόγους…

Το… άγιο δισκοπότηρο της ανασκαφής είναι τα οστά του νεκρού. Ουσιαστικά οι αρχαιολόγοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην επιλεκτικότητα των τυμβωρύχων.

Ελπίζουν δηλαδή να έχουν αρπάξει τα πολύτιμα κτερίσματα και να έχουν σεβαστεί τον νεκρό. Νέα μην έχουν ξεσπάσει τη μανία τους πάνω στα υπολείμματα του σώματος του νεκρού, ώστε να μπορέσουν τα εντοπίσουν και γιατί όχι να προχωρήσουν και σε αναγνώριση.

Το… λογικό πάντως που αναμένουν να βρουν πλέον οι αρχαιολόγοι είναι είτε μια νεκρική κλίνη ή ένας θρόνος είτε έστω μια λάρνακα που θα περιέχει τα οστά του νεκρού.

Αν τίποτε από αυτά δεν βρεθεί τότε σημαίνει πως οι τυμβωρύχοι προχώρησαν ένα βήμα πέρα απ’ την τυμβωρυχία και τότε ίσως μιλάμε για λεηλασία ή και για καταστροφή του μνημείου από πολιτικούς ή στρατιωτικούς αντιπάλους του νεκρού ή της πόλης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ