ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

Ανακοίνωση – καταγγελία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

ανεργΤο ΕΚΝΛ, καταγγέλλει την συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, για την απόφαση της να δώσει νέα δώρα στους τραπεζίτες! Σε Ν/Σ που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, για την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, περιλαμβάνονται διατάξεις που αφαιρούν και την τελευταία ελπίδα των απλήρωτων εργαζομένων

για μερική, έστω, είσπραξη των οφειλομένων τους από τον εργοδότη (με πρόβλεψη εφαρμογής τους από 1-2-2015). Και τούτο γιατί αλλάζει άρδην, υπέρ των Τραπεζών, το καθεστώς ικανοποίησης των πιστωτών ενός οφειλέτη-εργοδότη και τη σειρά των προνομίων που διέπουν το μοίρασμα του πλειστηριάσματος (σε περίπτωση πλειστηριασμού).

Με το ισχύον καθεστώς και αφού αφαιρεθεί και πληρωθεί ο τυχόν οφειλόμενος ΦΠΑ και οι προσαυξήσεις του (όπως ψήφισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης με το Ν. 4141/5-4-2013), ικανοποιούνται προνομιακά, δηλ. πριν από τους υπόλοιπους πιστωτές, μεταξύ των οποίων και οι Τράπεζες, οι εργατικές απαιτήσεις και οι απαιτήσεις φορέων κοινωνικής ασφάλισης συμμετρικά. Εφόσον υπήρχε περίσσευμα στο πλειστηρίασμα, τότε κατά το 1/3 αυτού ικανοποιούνταν οι υπόλοιποι πιστωτές και κατά τα 2/3 οι πιστωτές με «ειδικό προνόμιο» δηλ. οι Τράπεζες κλπ..

Η κυβέρνηση του κεφαλαίου, προφανώς επειδή θεωρεί ότι οι Τράπεζες δεν παίρνουν όσα θέλουν από τέτοιες διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, καταργούν με το Ν/Σ την προνομιακή ικανοποίηση των εργατικών απαιτήσεων, των απαιτήσεων των ΦΚΑ αλλά και του Δημοσίου για το ΦΠΑ και έτσι αυτές θα ικανοποιούνται μόνο στο 1/3 του πλειστηριάσματος εφόσον υπάρχουν και πιστωτές με ειδικό προνόμιο (υποθήκη κλπ.) δηλ. Τράπεζες!!              Το υπόλοιπο 2/3 θα το μοιράζονται αυτές.

Με δεδομένο ότι μία επιχείρηση στη σημερινή οικονομική κατάσταση, είναι απίθανο να μην έχει οφειλές στο ΙΚΑ ή στο Δημόσιο, αυτό σημαίνει ότι αποψιλώνεται κάθε προσδοκία των εργαζομένων για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους. Από την άλλη, η μερική ή και ολική ικανοποίηση των Τραπεζών αφού θα παίρνουν πλέον τη μερίδα του λέοντος στο πλειστηρίασμα θα είναι δεδομένη! Αν δε εκτός από απαιτήσεις εργαζομένων, ΙΚΑ, ΦΠΑ κλπ. και απαιτήσεις Τραπεζών υπάρχουν και μη προνομιούχες απαιτήσεις (π.χ. προμηθευτές κλπ.) τότε η κατανομή θα είναι: 65% για τις Τράπεζες, 25% για τους εργαζόμενους, ΙΚΑ, ΦΠΑ κλπ. και 10% για τους μη προνομιούχους! Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αιτιολογική Έκθεση του νόμου, το Υπουργείο μιλά για «ορθότερη και δικαιότερη για τους δανειστές διάρθρωση του πίνακα κατάταξης»!!! Η «δικαιότερη διάρθρωση» πάντως για την οποία κόπτεται το υπουργείο, φαίνεται και από τη προτεινόμενη  διάταξη του άρθρου 977 παρ.3 : σύμφωνα με αυτήν, αν υπάρχουν απαιτήσεις πιστωτών που δεν έχουν κανένα προνόμιο στην αναγκαστική εκτέλεση (π.χ. προμηθευτές κλπ.) και συντρέχουν με απαιτήσεις Τραπεζών τότε αυτές ικανοποιούνται κατά ποσοστό 90% ενώ οι μη προνομιούχοι κατά 10% ενώ αν υπάρχουν απαιτήσεις μη προνομιούχων που συντρέχουν με απαιτήσεις όπως οι εργατικές, τότε οι τελευταίες ικανοποιούνται κατά ποσοστό 70% και οι μη προνομιούχοι κατά 30%. Ούτε οι νομικοί σύμβουλοι των Τραπεζών δεν θα τα έγραφαν έτσι!

Το ΕΚΝΛ, αξιώνει από την κυβέρνηση να αφαιρέσει άμεσα την προτεινόμενη ρύθμιση, καθώς και τη ρύθμιση του άρθρου 33 του Ν. 4141/2013 για το υπερπρονόμιο του ΦΠΑ στην συλλογική αναγκαστική εκτέλεση. Οι εργαζόμενοι που έχασαν τις δουλειές τους, δεν μπορεί να μην παίρνουν και τα δεδουλευμένα τους. Τους καλούμε να δώσουν μια δυναμική και μαζική απάντηση με την συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία την Πέμπτη 27 Νοέμβρη και στην συγκέντρωση του ΕΚΝΛ στις 10.30 π.μ, στην Κ. Πλατεία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ